Περιβαλλον Ποταμός Πηνειός ή μαυροπόταμος;

Τα μαύρα νερά του ποταμού Πηνειού στην Ηλεία γίνονται αντικείμενο
έρευνας απ' τις εισαγγελικές αρχές του νομού, οι οποίες καλούν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του δήμου να δώσει εξηγήσεις για το θέμα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το δεύτερο ποτάμι της Ηλείας παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζει να μην έχει προηγούμενο.
Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι το ποτάμι είναι γεμάτο από λύματα που προέρχονται από ελαιοτριβεία τα οποία δουλεύουν ακατάπαυστα τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα υπάρχουν αναφορές και για ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νερά του ποταμού είναι μαύρα λίγο πριν την εκβολή του στο Ιόνιο, στο Χελωνίτη κόλπο, σε περιοχή που υπάρχουν καλλιέργειες. Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε, στις όχθες του έχουν βρεθεί νεκρά πρόβατα αλλά και οικόσιτα ζώα.
Κατά καιρούς οικολογικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τη μόλυνση του Πηνειού από παράνομες χωματερές που σχηματίζουν ασυνείδητοι σε διάφορα σημεία, ενώ έχουν σημειωθεί και αναφορές για εργοστασιακά απόβλητα που κάποιοι ρίχνουν στο ποτάμι.
Ο Πηνειός έχει μήκος 80,9 χλμ., πηγάζει από το όρος Ερύμανθος και ρέει δυτικά εκβάλλοντας στο Ιόνιο πέλαγος. Στο ενδιάμεσο τροφοδοτεί την τεχνητή λίμνη της ΔΕΗ που είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Πελοπόννησο και η οποία δίνει νερό στον κάμπο της Ηλείας.   http://www.efsyn.gr