Η Χάρις Αλεξίου στο πάλκο του θεάτρου

Η μεγαλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια, που αυτό τον μήνα συμπλήρωσε 46 χρόνια καριέρας
στην ελληνική μουσική, δεν παύει να ρισκάρει, να πειραματίζεται και να μας εκπλήσσει.
Η Χάρις Αλεξίου θα ανέβει στην θεατρική σκηνή σε ένα αυτοβιογραφικό έργο σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη με τίτλο «Χειρόγραφο», όπου θα ερμηνεύει δικά της τραγούδια και θα διαβάζει δικά τις κείμενα. Εκείνος της φτιάχνει μια θεατρική παράσταση. Εκείνη τα ξαναζεί όλα απ' την αρχή πάνω στη σκηνή.
Εικόνες, μνήμες, λόγια που δεν έχουν ειπωθεί, στιγμές μιας ζωής, φυλαγμένα γράμματα, σημειώματα, όνειρα, εφιάλτες, προηγούμενες ζωές, έρωτες, χαμόγελα, συναυλίες, ταξίδια, οι άντρες, τα τραγούδια, ο πατέρας, η λύτρωση, τα θέλω, τα πρέπει, η γλύκα, το γέλιο, η μνήμη, το χώμα, η χαρά, το σώμα, η ψυχή, το μυαλό, η φωνή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χαρούλα πατάει το πόδι της στο σανίδι, αφού στις 1972 είχε γραφτεί στην δραματική σχολή του Πέλλου Κατσέλη, αλλά δεν αποφοίτησε καθώς την εγκατέλειψε λίγο πριν το τέλος.
Μπορεί οι συμμαθητές της να νόμιζαν τότε ότι θα γίνει σπουδαία ηθοποιός βλέποντάς της να απαγγέλει δημοτικά τραγούδια ή να ερμηνεύει την «Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, ωστόσο εκείνη διάλεξε το τραγούδι.
Η είδηση ότι από τις 19 Φεβρουαρίου στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου η Αλεξίου παραδίδει στον Γιώργο Νανούρη ένα χειρόγραφο με κομμάτια της ζωής φαντάζει ως η συνέχεια ανάλογων στιγμών στην πορεία της.
Άλλωστε η ίδια στη διαδρομή της που σημάδεψε την ελληνική μουσική, έχει προσφέρει με την στιχουργική της και τις εξομολογήσεις της, έχει δημιουργήσει πλήθος κομματιών που θα ζήλευε κάθε τραγουδοποιός (ενδεικτικά οι δίσκοι «Οδός Νεφέλης ’88», «Παιχνίδι της Αγάπης», «Η αγάπη θα σε βρει όπου και να ‘σαι»), έχει ερμηνεύσει τραγούδια από το θέατρο (όπως το «Η Τζένη των Πειρατών» των Μπρεχτ και Βάιλ).
Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 1985 η Αλεξίου έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, την «Ατέλειωτη Λέξη», που κυκλοφόρησε τέσσερα χρόνια αργότερα σε λίγα αντίτυπα  από τις εκδόσεις «Γνώση» και εξαντλήθηκε.
Το 2009 εκδόθηκε ακόμη ένα βιβλίο αυτή τη φορά για την μουσική διαδρομή της μέχρι το 2007 από την Κ. Αδαμ Εκδοτική, το οποίο έγραψε ο Γιώργος Τσάμπρας και αρχίζει με τα δικά της λόγια:
«Από πολύ πιτσιρίκι κατάλαβα ότι μπορώ και ήθελα να κάνω στη ζωή μου πράγματα που δεν είχανε σχέση με την κανονική ζωή που υπήρχε στις γειτονιές… Ένιωθα ότι είμαι ταγμένη να κάνω άλλα πράγματα». http://www.efsyn.gr