H κρίση ενίσχυσε τους «κροίσους» – Σε 62 ανθρώπους ο πλούτος του μισού πληθυσμού της γης

Την ολοένα και αυξανόμενη συσσώρευση του πλούτου, στα χέρια των (πολύ) λίγων εις βάρος
των πολλών, κυρίως στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αστάθειας, καταγράφει η έκθεση της Oxfam, λίγες μέρες πριν από την διεξαγωγή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Τα αποτελέσματα προκαλούν…ίλιγγο και οργή, αποτυπώνοντας παράλληλα το αδιέξοδο του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου στις «προηγμένες» χώρες του πλανήτη.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Oxfam ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο ισοδυναμεί με εκείνον του μισού πληθυσμού της Γης, δηλαδή περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αυξημένος μάλιστα κατά 44% από το 2010!
Περισσότεροι από τους μισούς κροίσους προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.
Την ίδια ώρα, οι φτωχοί αυτού του κόσμου έγιναν (φυσικά) φτωχότεροι.
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η οικονομική κατάσταση για τα 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων μειώθηκε κατά 41%, με την πλειοψηφία των φτωχότερων ανθρώπων να ζει πλέον σε χώρες με μέσο εισόδημα, όπως η Ινδια.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή», είπε η διευθύντρια της Oxfam Γουίνι Μπιάνιμα.
Περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους, και αν πληρωνόταν φόρος στο εισόδημα που παράγει αυτός ο πλούτος, ένα ποσό της τάξης των 190 δισ. δολαρίων θα ήταν διαθέσιμα σε κυβερνήσεις σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.
Αναφερόμενη στην εργασία του καθηγητή, η Oxfam είπε ότι 30% όλου του χρηματικού πλούτου της Αφρικής βρίσκεται σε εξωχώριους λογαριασμούς, φέρνοντας απώλειες της τάξης των 14 δις δολαρίων το χρόνο σε χαμένες φοροεισπράξεις.
Τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για την υγεία και περίθαλψη 4 εκατομμυρίων παιδιών το χρόνο, και για την πρόσληψη αρκετών δασκάλων να εγγυηθούν ότι κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πάει σχολείο, είπε στην έκθεσή της η οργάνωση.
«Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι πλούσιοι ελίτ παίζουν με διαφορετικούς όρους παιχνιδιού από όλους τους άλλους, αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει.
Το γεγονός ότι 188 από τις 201 κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα για πράξη», είπε η Μπιάνιμα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε μεγάλη φτώχεια έχει πέσει κατά 650 εκατομμύρια από το 1981, παρότι ο πληθυσμός του κόσμου παγκόσμια αυξήθηκε κατά 2 εκατομμύρια στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της αλλαγής οφείλεται στην άνοδο της Κίνας, όπου μισό δισεκατομμύριο ανθρώπων βγήκαν από την ακραία φτώχεια.
Οι ανισότητες οφείλονται εν μέρει στις διαφορές εισοδήματος, ιδιαίτερα μεταξύ μεγαλουπόλεων και αγροτικών περιοχών, αλλά επίσης και σε διαφορές στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, στην παιδεία και σε θέσεις απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Όουεν Μπάρντερ, που αναφέρεται στην έκθεση, «οι αριθμοί φαίνεται να δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αιτίες της φτώχειας είναι (…) η πολιτική, οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων σε χώρες που κατά τα άλλα τα πάνε μια χαρά».
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, παρότι οι φόροι και οι διαβιβάσεις βοηθούν να μειωθεί, η εισοδηματική ανισότητα στις ανεπτυγμένες χώρες, τα συστήματα αυτά είναι λιγότερο εύρωστα σε πολλές αναπτυσσόµενες χώρες, με εξαίρεση τη Βραζιλία, η οποία προσφέρει επιδόματα σε περισσότερες από 13,3 εκατομμύρια φτωχές οικογένειες αρκεί να εγγράψουν τα παιδιά τους σε σχολεία και να συμμετάσχουν σε προγράμματα υγείας. http://www.altsantiri.gr