«Πρωταθλητές» απαισιοδοξίας οι Ελληνες επιχειρηματίες

Παγκόσμιοι πρωταθλητές... απαισιοδοξίας αναδείχθηκαν οι Έλληνες επιχειρηματίες στην έρευνα της Grant Thornton για την
πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2016. Την ώρα που οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο βλέπουν το μέλλον τους με ολοένα και μεγαλύτερη αισιοδοξία, οι Έλληνες επιχειρηματίες παρότι το ποσοστό έχει βελτιωθεί ελαφρά στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι του κόσμου, με τους Νοτιαφρικάνους, τους Σιγκαπουριανούς και τους Μαλαισιανούς να ακολουθούν κατά πόδας.
Στον αντίποδα, οι επιχειρηματίες των αναπτυγμένων χωρών αισθάνονται περισσότερο σίγουροι για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας τους, με την Ιρλανδία (88%), το Ηνωμένο Βασίλειο (73%), την Ολλανδία (68%), τις ΗΠΑ (50%), την Ισπανία (49%) και την Αυστραλία (46%) να καταγράφουν υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας. Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά θετικές, σε όλη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, παρά την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και την αστάθεια της αγοράς σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η εμπιστοσύνη για τους επόμενους 12 μήνες ανήλθε στο 31%, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι. Ορισμένες μεγάλες χώρες της περιοχής, όπως η Αυστραλία (46%), η Κίνα (36%) και η Ινδονησία (56%) αναφέρουν σημαντικές αυξήσεις στα τριμηνιαία επίπεδα αισιοδοξίας. Ωστόσο, στην Ιαπωνία (-11%), η πολιτική των τριών βελών (δημοσιονομική γενναιοδωρία, νομισματική χαλαρότητα κι αναπτυξιακή πολιτική), που ακολούθησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε αύξηση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών σε όλη τη χώρα.
Υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας για τους επόμενους 12 μήνες παρά τις ανησυχίες για τη μεταναστευτική κρίση, την τρομοκρατία και την πιθανότητα Brexit, έχουν και οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε., οι οποίες σύμφωνα με την Grant Thornton αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της σταθερότητας. Συνολικά, το καθαρό ποσοστό αισιοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθε σε 36% κατά 1 μονάδα υψηλότερο από πέρυσι.
«Πρωταθλητές» απαισιοδοξίας οι Ελληνες επιχειρηματίες
Οι επιμέρους δείκτες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας και στους επιμέρους δείκτες, όπως οι προσδοκίες αύξησης του εισοδήματος, των εξαγωγών, των επενδύσεων και των υποδομών, της απασχόλης, του δείκτη τιμών.
Ειδικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο οι προσδοκίες αύξησης του εισοδήματος παρουσίασαν ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ σε χαμηλό επίπεδο παρέμειναν οι προσδοκίες αύξησης εξαγωγών. Μόνο 15% των επιχειρήσεων παγκοσμίως ευελπιστούν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στους ερχόμενους 12 μήνες, που είναι το χαμηλότερο τριμηνιαίο ποσοστό από το 2011. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσδοκούν σε αύξηση των εξαγωγών εκτοξεύεται στο 50%, ενδεικτικό της στροφής στην εξωστρέφεια ως τη μόνη διέξοδο στην καθίζηση της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά. Μειωμένες είναι και οι προσδοκίες για την αύξηση των επενδύσεων για υποδομές και έρευνα και ανάπτυξη (στην έρευνα έχει υποχωρήσει κατά 8%, στα νέα κτήρια κατά 5% και στις εγκαταστάσεις και μηχανήματα κατά 5%).
Αντίθετα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν να προβούν σε προσλήψεις το 2016 ανέρχεται σε 31%, καθώς οι επιχειρήσεις από τις δύο αναπτυγμένες περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική (44%, αύξηση κατά 6 μονάδες) και η Ε.Ε. (28% αύξηση κατά 6 μονάδες), και από τις αναδυόμενες αγορές όπως η Αφρική (53% αύξηση κατά 19 μονάδες) και ASEAN (37% αύξηση κατά 23 μονάδες), αναφέρουν σημαντικά αυξημένες προσδοκίες σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, το 74% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν μισθολογικές αυξήσεις ενώ μονό το ένα πέμπτο (20%) των επιχειρήσεων σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές πώλησης τους ερχόμενους 12 μήνες. Στην Ελλάδα, οι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να μειώσουν τις τιμές τους.
«Τροχοπέδη» η αβεβαιότητα
Η οικονομική αβεβαιότητα θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ λιγότερες είναι οι ανησυχίες για τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία.
Ωστόσο, το ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρούν τους κανονισμούς ως περιορισμό ανάπτυξης παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα (66%), στην Ιταλία (52%), στη Γαλλία (51%) και στην Ισπανία (38%).
Φόβους ότι η έλλειψη χρηματοδότησης θα ανακόψει την ανάπτυξη εκφράζουν -όπως ήταν αναμενόμενο οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα (64%), ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρουν τη χρηματοδότηση ως περιορισμό ανάπτυξης είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλό στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, όπως η Νιγηρία (48%) και η Μποτσουάνα (30%), καθώς και σε ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία (32%) και η Ισπανία (32%).http://www.imerisia.gr