«Ψευδής και άκυρη» η άδεια δόμησης στις Σκουριές

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ αδειοδοτήσεων της «Ελληνικός Χρυσός». Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων χαρακτηρίζει με αναφορά του προς τον Δήμο Αριστοτέλη,
και συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Δόμησης, «ψευδή και άκυρη» την άδεια δόμησης της Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών και ζητά από την αρμόδια αρχή «να υπακούσει στην Απόφαση 219/2016 του ΣτΕ, να την ανακαλέσει άμεσα και να προβεί σε νέα νόμιμη κρίση», καταγγέλλοντας τους υπεύθυνους για την παραποίηση και πλαστογράφηση διοικητικών πράξεων και δημοσίων εγγράφων.
Η αναφορά-καταγγελία κοινοποιήθηκε στο Γραφείο Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και τη Διεύθυνση Μεταλλευτικών, Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών του υπουργείου.
Την αναφορά-καταγγελία έλαβε ο δήμαρχος Γιώργος Ζουμπάς και ήδη την έθεσε υπόψη των δημοτικών υπηρεσιών (τεχνικών και πολεοδομίας), ενώ ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι θα ζητηθεί σαφώς η θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος επ´αυτής.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Παρατηρητηρίου, Τόλη Παπαγεωργίου, παραβιάζονται μια σειρά αποφάσεις του ΣτΕ, ο νόμος 4280/2014, μια ΚΥΑ, η Απόφαση Παραχώρησης 7633/2012 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και πλαστογραφούνται τα τοπογραφικά τους διαγράμματα.
Καταγγέλλεται, μεταξύ άλλων, πως το Παρατηρητήριο είχε επισημάνει ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση Αδειας Δόμησης σε οποιοδήποτε οικόπεδο, εάν προηγουμένως δεν τακτοποιηθούν οι τυχόν αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε αυτό, όπως ο νόμος ορίζει.

Χωρίς έλεγχο 

Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αριστοτέλη (ή το Σώμα Επιθεωρητών Δόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) θα έπρεπε -αναφέρει- να ελέγξει τις καταγγελίες, να αποφανθεί για τη νομιμότητα των δομικών κατασκευών στο εργοστάσιο εμπλουτισμού και να ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών και τακτοποίησης των προστίμων, πριν από την έκδοση της άδειας δόμησης.
Με την έκδοση της άδειας δόμησης, ο Δήμος Αριστοτέλη επικυρώνει πλέον ότι όλες οι κατασκευές που είχαν γίνει μέχρι την 24η Φεβρουαρίου στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ήταν νόμιμες.
Δηλαδή, δεδομένου ότι μετά την 24η Φεβρουαρίου υπολείπεται μόνο η κατασκευή του σκεπάστρου και των περιμετρικών πάνελς του κτιρίου, επικυρώνεται ότι όλες οι πριν από αυτό κατασκευές στο εργοστάσιο είχαν αδειοδοτηθεί αρμοδίως.
Με λίγα λόγια, όπως υποστηρίζεται, η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη κυρώνει ως μη αυθαίρετες όλες τις πριν την 24η Φεβρουαρίου κατασκευές στη μονάδα εμπλουτισμού και διαγράφει χωρίς έλεγχο τις σχετικές καταγγελίες και τα φωτογραφικά τεκμήρια που υποβλήθηκαν σε αυτή.

Ιδιοκτησίες-δάσος 

Για το Παρατηρητήριο, θέμα υπάρχει και με την αδειοδότηση πάνω σε ξένες ιδιοκτησίες και σε δημόσιο δάσος.
Αναφέρει σχετικά: «Η Εγκριση Δόμησης φέρεται ότι χορηγήθηκε από το Τμήμα Εκδοσης Αδειών Δόμησης του Δήμου Αριστοτέλη, ο αριθμός όμως πρωτοκόλλου Δ.8.1/Φ.12/14379/3600/8.10.2014 είναι της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΙΜΕΒΟ) του ΥΠΕΚΑ».
Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι ολόκληρο το κείμενο και το τοπογραφικό διάγραμμα δόμησης της έγκρισης δόμησης είναι ψευδή και κατασκευασμένα από την «Ελληνικός Χρυσός» και τον τότε προϊστάμενο της ΔΙΜΕΒΟ/ΥΠΕΚΑ που πλαστογράφησαν νόμους, εγκρίσεις και αποφάσεις της διοίκησης.
Υποστηρίζει ακόμη ότι ο «τίτλος ιδιοκτησίας» της «Ελληνικός Χρυσός» συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, όπου απεικονίζεται και προσδιορίζεται επακριβώς, με τις γεωγραφικές του συντεταγμένες, το οικόπεδο των 126.000 τ.μ. που έχει παραχωρηθεί κατά κυριότητα για την ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού.
Στο τοπογραφικό διάγραμμα της έγκρισης και της άδειας δόμησης, όμως, δεν απεικονίζεται αυτό το οικόπεδο αλλά ένα άλλο, έκτασης 406.745 τ.μ., που δεν υπάρχει σε καμία εγκριτική πράξη και κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι δημόσιο δάσος.
Κατά το Παρατηρητήριο, το σύνολο των επεμβάσεων δόμησης πάνω στο υποτιθέμενο «οικόπεδο» των 406.745 τ.μ., όπως ακριβώς εμφανίζονται στο τοπογραφικό διάγραμμα της έγκρισης δόμησης (και της άδειας δόμησης συνεπακόλουθα), θα έπρεπε
α) Να είναι πιστή εφαρμογή των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων της ΚΥΑ 201745/2011.
β) Να περιγράφονται λεπτομερώς στην έγκριση Τεχνικής Μελέτης του Υποέργου Σκουριών και την άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικου Εξοπλισμού.

Πλαστογράφηση 

Αναφορικά με την καταγγελλόμενη πλαστογράφηση στοιχείων από την «Ελληνικός Χρυσός», σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι η εταιρεία υπέβαλε στο ΥΠΕΚΑ προς θεώρηση της αρχιτεκτονικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών ψευδή δικαιολογητικά, για να χορηγηθεί πλέον έγκριση δόμησης και να εκδοθεί αμέσως ή άδεια δόμησης.
Προκύπτει ότι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αριστοτέλη με την άδεια δόμησης 5/2016 οδηγήθηκε σε μη νόμιμη κρίση και η επίμαχη αυτή άδεια εκδόθηκε παράνομα στηριζόμενη στην ψευδή και άκυρη έγκριση δόμησης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το Παρατηρητήριο ζητά από τις υπηρεσίες του δήμου
◼ Να υπακούσουν στην Απόφαση 219/2016 του ΣτΕ, να την ανακαλέσουν άμεσα και να προβούν σε νέα νόμιμη κρίση επί της αιτηθείσας από την «Ελληνικός Χρυσός» άδειας δόμησης της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών.
◼ Να καταγγείλουν τους υπεύθυνους για την παραποίηση και πλαστογράφηση διοικητικών πράξεων και δημοσίων εγγράφων.
◼ Και να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες προς αποτροπή περαιτέρω καταστροφής του δάσους του Κακάβου. http://www.efsyn.gr