Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ειδικά μισθολόγια: Ψηφίζουν την τροπολογία με αλχημείες

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Διήμερες διαπραγματεύσεις για τον ...τετραγωνισμού του κύκλου ήταν μάλλον οι διαπραγματεύσεις για την περίφημη τροπολογία που παγώνει τις προαγωγές στα ειδικά
μισθολόγια.

Από το "βέτο" που θα προέβαλλαν οι ΑΝΕΛ όπως έλεγε χθες το πρωί ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, φθάσαμε σήμερα στην ψήφιση της τροπολογίας με μια υποσχετική πρόσθεση, καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους: Θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2017 εκτός κι αν καταφέρουν ΟΛΑ τα εμπλεκόμενα υπουργεία να βρουν ισοδύναμα. Αν δεν τα καταφέρουν δηλαδή, ισχύει κανονικά το πάγωμα.

Επιβεβαιώνεται έτσι το χθεσινό ρεπορτάζ του Onalert.gr το οποίο πρώτο είχε γράψει ότι αναζητούν ισοδύναμα και πως η τροπολογία δεν πρόκειται να αποσυρθεί.
Την ίδια ώρα άλλοι μιλούσαν για βέτο, σύνδεση με την απόφαση για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και διάφορα παρεμφερή.

Δείτε την σχετική ανάρτηση: Ειδικά Μισθολόγια: Συζητούν αναδιατύπωση - όχι απόσυρση της τροπολογίας

Το Onalert.gr παρουσιάζει την τροπολογία που ψηφίζεται με τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργών και λαμβάνει θέση ως άρθρο 236 στο νόμο.Ο Ηλίας Νατσιούλας, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναλύει τι πραγματικά σημαίνει η ψήφιση της τροπολογίας.

Εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι. Ταιριάζει γάντι η παροιμία στην τροπολογία που κατατέθηκε για το πάγωμα του χρονοεπίδοματος και των μισθολογικών προαγωγών στους λειτουργούς που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια.

Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι η αρχική τροπολογία που κατατέθηκε θα είχε εφαρμογή από 1-1-2017 και έως 31-12-2018. Μετά τις αντιδράσεις των υγειών Ενώσεων Στρατιωτικών αλλά και των ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας, που είπαν φτάνει ως ΕΔΩ η κοροϊδία και ο εμπαιγμός, ακούσαμε σήμερα τον κ. Χουλιαράκη να καταθέτει νομοτεχνική βελτίωση στην παραπάνω τροπολογία.

Προσοχή «νομοτεχνική διόρθωση»

Τι λέει αυτή η νομοτεχνική διόρθωση;

Είναι ξεκάθαρο από την τροπολογία ότι  δίνεται παράταση στην κυβέρνηση μέχρι 31-12-2016 να βρει ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί το πάγωμα.

Ούτως η άλλως μέχρι 31-12-2016 δεν θα εφαρμόζονταν η τροπολογία. Όπως είπα έχει ισχύ από 1-1-2017.

Ποιος ο λόγος να παραμείνει η τοπολογία και να μην αποσυρθεί, να ψηφιστεί δηλαδή ως διάταξη Νόμου;

Θα βρεθούν τα ισοδύναμα; Αυτό είναι γενικό και αόριστο. Αν δηλαδή με την τροπολογία ψηφισμένη σήμερα δεν βρεθούν αυτά τα ισοδύναμα, το πάγωμα από 1-1-2017 θα λάβει σάρκα και οστά.

Είναι κάτι σαν το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε μια μικρή παράταση 2 μηνών για να προλάβουν ορισμένα στελέχη τον παλιό ασφαλιστικό Νόμο. Δεν αποφεύχθηκε όμως το νέο ασφαλιστικό στην πράξη από 1-7-2016.

Ή θα αποσυρθεί η τροπολογία ή πιστεύω κατά την άποψη μου ότι απλά έγινε για επικοινωνιακούς λόγους ώστε να πανηγυρίσουν κάποιοι και να το «σερβίρουν» στα στελέχη ως κέρδος.

Πάμε στο οικονομικό κομμάτι;

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ το όφελος της κυβέρνησης από το πάγωμα ανέρχεται σε 118 εκατομμύρια. Και όπως αναγράφεται θα υπάρξει ελάφρυνση του Π/Υ και η τροπολογία κρίνεται αναγκαία για την συγκράτηση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου.

Τι σημαίνει αυτό ως προς την απόσυρση της τροπολογίας; Από την στιγμή που δεν αποσύρεται και δίνεται πίστωση χρόνου έως 31-12-2016 να βρεθούν ισοδύναμα, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα κονδύλια.

Αυτή την βδομάδα θυμίζω ότι διαβεβαίωνε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και θα δώσει και το άλλο 50% από 1-8-2012.

Μακάρι και ευχή να το καταφέρει, όμως ο λογαριασμός ανεβαίνει όσο περνά ο χρόνος. Και αν σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν 118 εκατομμύρια πως θα βρεθούν και τα άλλα περίπου 500 εκατομμύρια που εκτιμάται ότι είναι το ποσό που απαιτείται για την πλήρη υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ;

Απάντηση δεν θα δώσω στο παραπάνω ερώτημα καθώς ο καθένας την ξέρει.

Θυμάμαι και μια άλλη παροιμία του σοφού λαού μας «Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια»

Άρα θεωρώ ΔΩΡΟΝ ΑΔΩΡΟ τη νομοτεχνική διόρθωση. Για αυτό και πρέπει να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ από το Σχέδιο Νόμου. Ειδάλλως να μην πανηγυρίζουν για το «πάγωμα» στο «πάγωμα». http://www.onalert.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.