Μήνυμα από την επιτροπή «σοφών» της Μέρκελ: Η λιτότητα στην Ελλάδα είναι λάθος, ας την σταματήσουμε.

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, της αποκαλούμενης και «Επιτροπής των Σοφών», εξέφρασε την αντίθεσή του με το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. 
«Η συμφωνία ακολουθεί τη στρατηγική του 2010, απαιτεί δηλαδή
υπερβολικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, επιβάλλει πολλούς φόρους και νέα μέτρα λιτότητας. το πιθανότερο είναι μία περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας αφού οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν. Αντί για ανάπτυξη θα έχουμε νέο τέλμα», δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής.
Ο  Πέτερ Μπόφινγκερ πρότεινε μάλιστα να σταματήσει η λιτότητα για δύο χρόνια ώστε να φανεί πως θα αντιδράσει η ελληνική οικονομία. «Το σημαντικότερο είναι να επανέλθει στη χώρα η ανάπτυξη. Η καλύτερη μέθοδος γι΄αυτό θα ήταν να την αφήσει κανείς για δύο χρόνια σε ησυχία, χωρίς προγράμματα λιτότητας, με την ελπίδα ότι η οικονομία της θα βρει από μόνη της τον εαυτό της. Το ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί το βλέπουμε στην περίπτωση της Ισπανίας», τόνισε.
Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνέστησε να περιμένουμε «να δούμε τι θα γίνει μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017», εκτιμώντας πως «και οι Γερμανοί θα αναγνωρίσουν κάποτε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, έτσι που να μην κινδυνεύει συνεχώς από το Grexit».
Πηγή:  tvxs.gr