ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αποκάλυψη - σοκ: Εσπασε ο κατώτατος μισθός με επιχειρησιακή σύμβαση!

Τα όρια των νομοθετημένων κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων «σπάει», παρά τη σχετική απαγόρευση της ισχύουσας νομοθεσίας και ενώ έχει «ανοίξει» η διαπραγμάτευση για τα
εργασιακά, διετής επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη και κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Με βάση τη σύμβαση την οποία συνυπογράφουν η διοίκηση τουριστικής επιχείρησης και Ενωση προσώπων των εργαζομένων, από την 1η Ιουνίου 2016 έως τις 31 Μαΐου του 2018, ο μισθός για 4 κατηγορίες απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αορίστου χρόνου (υπάλληλοι τμημάτων υποδοχή - ρεσεψιονίστ, θυρωροί, σερβιτόροι, καμαριέρες, συντηρητές εγκαταστάσεων κ.ά.) καθορίζεται στα 500 ευρώ μεικτά και το ημερομίσθιο στα 20 ευρώ μεικτά, αντί των 586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ που είναι, αντίστοιχα, τα κατώτατα όρια για τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό και το ημερομίσθιο, αντίστοιχα.
Οι παραπάνω αμοιβές είναι χαμηλότερες ακόμη και από τα κατώτατα όρια που ισχύουν, με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία και την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου Α38/28-2-2012, για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών όπως έχουν καθοριστεί και είναι στα 510,95 ευρώ ο μισθός και στα 22,83 ευρώ το ημερομίσθιο. Για τους διοικητικούς υπαλλήλους ο μισθός ορίζεται στα 600 ευρώ και, παρά το γεγονός ότι η αμοιβή των 500 ευρώ αποκλίνει από τα ελάχιστα νομοθετημένα όρια, αναφέρεται πως «οι διαμορφούμενοι μισθοί και τα ημερομίσθια δεν θα υπολείπονται των γενικών κατώτατων ορίων που ορίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας , σύμφωνα με το άρθρο 103 του ν. 4172/13... Η επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπει, αυστηρά, τη χορήγηση μόνο 2 επιδομάτων, του χρονοεπιδόματος (10 ευρώ για κάθε έτος σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση) και τουριστικής εκπαίδευσης (5% του βασικού μισθού για του πτυχιούχους των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης) ενώ αφήνει στην «ελεύθερη κρίση του εργοδότη σε σχέση με την ευθύνη και την απόδοση κάθε εργαζομένου» την καταβολή επιδόματος θέσης - ευθύνης - απόδοσης και εξομάλυνσης.
Αποκάλυψη - σοκ: Εσπασε ο κατώτατος μισθός με επιχειρησιακή σύμβαση!
ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ
 «Καταστρατηγείται η ελάχιστη και υποχρεωτική, με βάση τον νόμο, προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι τόσο για τις ατομικές όσο και για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται» δηλώνει στην «Ημερησία» ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, υπογραμμίζοντας ότι η παραβίαση των ελάχιστα νομοθετημένων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων επισύρει κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας δεν ασκεί έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων που υπογράφονται και κατατίθενται στο υπουργείο ενώ από χθες παρακολουθεί τη διαδικασία αξιολόγησης, όσων ισχύουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον καθορισμό και την καταβολή του κατώτατου μισθού (χωρίς επιδόματα και σε 12μηνη βάση) τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις, τις συλλογικές συμβάσεις, τις απεργίες και τα δικαιώματα των συνδικαλιστών ενόψει της εναρμόνισης που θα γίνει, με βάση το 3ο Μνημόνιο, το ερχόμενο φθινόπωρο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ http://www.imerisia.gr