Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Από το «λιγότερο» κακό στο χειρότερο...

Και να που ζούμε λοιπόν εδώ, σ’ αυτή τη χώρα, μια ακόμα πρωτοτυπία. Στη χώρα  που αποτέλεσε και αποτελεί το βασικό πείραμα εφαρμογής της λιτότητας στην...

Ευρώπη, μέσω των περίφημων προγραμμάτων διάσωσης και με το σύνολο των αστικών κομμάτων- τον τελευταίο χρόνο και μέσω της παρούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που συντάχθηκε πλήρως με την κυρίαρχη αφήγηση- να τα υπηρετεί και εν τέλει να τα υιοθετεί.

Η τελευταία απόφαση του Eurogroup, για την επιβολή «κόφτη», αν δεν πιαστούν οι αριθμητικοί στόχοι για πλεονάσματα 3,5%, εγκαινιάζει μια καινούρια εποχή για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Βαθαίνει όλο και περισσότερο την κρίση, θεσμοποιεί τη λιτότητα  και κλειδώνει επί της ουσίας την πιο νεοφιλελεύθερη εκδοχή του καπιταλισμού.

Τα αποτελέσματα είναι, δυστυχώς, προβλέψιμα: ακόμα περισσότερη φτώχεια, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, αύξηση των ανισοτήτων, ασυδοσία του κεφαλαίου. Αυτός ο αυτόματος μηχανισμός αποκλείει τις αυξήσεις μισθών ή δαπανών και αφήνει χώρο για τις ομαδικές απολύσεις, όταν το «μισθολογικό κόστος» κρίνεται εμπόδιο στην επίτευξη πλεονασμάτων. Αυτή η νέα συνθήκη  έρχεται να προστεθεί στην παραχώρηση με σκληρούς όρους –καλύτερα άνευ όρων–, δημόσιας γης και περιουσίας στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους1.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί  πλήρως το μνημόνιο

Η επικοινωνιακή «γραμμή» της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα. Εφόσον  ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα είναι διαρκής, και ο «κόφτης» μόνιμος και πέραν του 2018, καθώς δε οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν προβλέπεται να είναι πάνω από 4%, είναι προφανές ότι δεν μπορείς να έχεις έσοδα μόνο από την επιβολή φόρων και μάλιστα από τα συνήθη «υποζύγια». Συνεπώς, θα περικοπούν  δαπάνες2. Κι αν πιστέψουμε τους ισχυρισμούς του Υπουργού Οικονομικών, ότι δεν θα μειωθούν τα έξοδα για το κοινωνικό κράτος –πράγμα  δύσκολο, βεβαίως–, τότε θα περικοπούν μισθοί και συντάξεις.

«Ναι», θα απαντούσε η κυβέρνηση, «αλλά όλα τα παραπάνω θα συνοδεύονται κι από λύση για το χρέος της χώρας». Όμως, από τη μια, οι δανειστές δείχνουν με όλους τους τρόπους την απροθυμία τους γι’ αυτό.  Έπειτα, η όποια εξέλιξη μέχρι σήμερα  παραμένει σε επίπεδο διαβεβαιώσεων και ευχολογίων περί ελάφρυνσης (όχι διαγραφής) ή ευκολιών αποπληρωμής. Το κυριότερο: και καλή ρύθμιση για το χρέος να επιτευχθεί, η απαίτηση για πλεονάσματα, και τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν, απλώς εξουδετερώνει την όποια λύση. Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος όταν έλεγε με πόσο πόνο για την κοινωνία ισούνται τα πλεονάσματα, όταν η ΝΔ τα πανηγύριζε.

Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, υιοθετεί  πλήρως το Μνημόνιο: δεν μπορεί να επικαλεστεί πια ότι της επιβάλλεται. Άλλωστε με τη λογική του μονόδρομου, με το διαβόητο «δεν υπάρχει εναλλακτική» πολιτεύεται. Όσο θα βαθαίνει η κρίση για τον κόσμο της εργασίας, για τα πληττόμενα στρώματα, τόσο το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής θα αποκαλύπτεται – και θα δείχνει τα όρια του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα που γεννήθηκε μέσα από τα κινήματα και από την ιδέα για ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς, ταυτίστηκε πλήρως με την πολιτική που αντιπάλευε χρόνια ολόκληρα.

Με μεγάλη ταχύτητα, που αναγνωρίζουν πια και οι αντίπαλοί του εκ δεξιών, ενσωματώνεται στο ίδιο το σύστημα που είχε ως σημαία του να ανατρέψει. Για την Αριστερά, η κυβέρνηση είναι  το μέσο για να προχωρήσει ο κοινωνικός μετασχηματισμός: όχι το μέσο για να διαχειριστεί αντιδραστικά, για τους εργαζόμενους, προγράμματα στη λογική του λιγότερου κακού, που εντός μνημονίου άλλωστε, δεν υπάρχει: με μαθηματική ακρίβεια, το λιγότερο κακό οδηγεί στο χειρότερο – σε χαμηλές προσδοκίες για τους πολλούς, σε παραίτηση και κυνισμό, σε φαινόμενα αντιπολιτικής-ήδη ισχυρά. Και στην ενίσχυση φωνών συντηρητικών και αντιδραστικών, που κραυγάζουν ότι όλοι είναι ίδιοι.

Το παράδειγμα του City Plaza

Σ’ αυτές λοιπόν τις συνθήκες, και παρά τις δυσκολίες, επείγει να ανορθωθεί ξανά το φρόνημα του κόσμου. Να οργανωθεί ξανά η κοινωνία στη βάση διεκδικήσεων για την καθημερινότητα των ανθρώπων – κι ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Χώρος Φιλοξενίας Προσφύγων City Plaza. Eπείγει να συνεχιστεί (χωρίς βεβαιότητες και χωρίς ευκολίες) μια συζήτηση στο εσωτερικό της Αριστεράς, για το πώς θα βρει καινούριο βηματισμό και θα φανεί χρήσιμη. Επείγει να βρεθούν (να βρούμε!) καινούρια εργαλεία για το πώς ανατρέπεται μια ζοφερή και τόσο περιοριστική κατάσταση. Και πρόκειται για επιτακτική ανάγκη.

Είναι πρόδηλο πια ότι οι αλλαγές στην κοινωνία δεν θα έρθουν από τα πάνω, από κυβερνήσεις σε μια Ελλάδα και μια Ευρώπη που πράγματι αλλάζει – μετατρέπεται δηλαδή σε πνιγηρό βρόγχο για τους εργαζόμενους ανθρώπους και για τη νεολαία. Οι λύσεις θα έρθουν  από τον κόσμο που κινητοποιείται στη βάση των αναγκών του: αυτό μας δείχνει η εξεγερμένη Γαλλία. Συνεπώς, ή η κοινωνία θα σταματήσει αυτή την πολιτική, χτίζοντας ένα διαφορετικό παράδειγμα αλληλεγγύης και δημοκρατίας – ή θα εγκαθιδρυθεί ένα μέλλον δικομματικής εναλλαγής, με εφαρμογή της ίδιας όμως πολιτικής. Και αυτό, που το ζήσαμε ήδη, δεν θέλουμε να είναι η τύχη που μας επιφυλάσσεται...

Πηγή: tvxs.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;