Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP: Το ΔΝΤ επιμένει στο «κούρεμα» μισθών και συντάξεων

Μαραθώνια ήταν η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο EuroWorkingGroup, αλλά συμφωνία με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν υπήρξε.
Το ΔΝΤ όχι απλά δεν συμφωνεί με τους Ευρωπαίους, αλλά ζητά και επιπλέον μέτρα που αυτή τη φορά θα πλήξουν άμεσα με μειώσεις του μισθούς και τις συντάξεις, πρώτα του Δημοσίου. Παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup σήμερα αυτή θα καταστεί δυνατή. O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».
Νωρίτερα, μηνύματα προς την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της είχε επιλέξει να στείλει χθες το ΔΝΤ, ένα 24ωρο πριν από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, κατά το οποίο αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης. Το Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση βιωσιμότητας που ετοίμασε με ημερομηνία 23 Μαΐου, στην οποία παραθέτει τις θέσεις του για το ελληνικό χρέος αλλά και το πρόγραμμα της χώρας με τον ESM.
Το ΔΝΤ επιμένει μεν στην ελάφρυνση, καθώς αποτελεί πολιτική του, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποιεί και την Αθήνα. Αναφέρει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, απαιτεί βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τη μείωση των συντάξεων και τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων, και τις οποίες δεν επιθυμεί να λάβει. «Τα σχέδια των ελληνικών Αρχών δείχνουν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν έχουν την αναγκαία πολιτική και κοινωνική στήριξη», σημειώνεται στην έκθεση βιωσιμότητας.
Η αμφισβήτηση
Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, ακόμα και αν οι προσπάθειές της είναι ηρωικές. Σημειώνει ότι είναι πιο ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, διότι παρατηρείται μεταρρυθμιστική κόπωση ύστερα από τόσα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης σημειώνει πως η χώρα μας δεν μπόρεσε να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Γράφει ότι ελάχιστες χώρες έχουν καταφέρει να «πιάσουν» και να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά πρωτογενούς πλεονάσματος για πάνω από μία δεκαετία, συνεπώς είναι αδύνατο η Ελλάδα να το καταφέρει και με δεδομένο ότι η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφιο αριθμό για δεκαετίες.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η πρόταση της (ελληνικής) κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος τοποθετεί ακόμα μεγαλύτερο βάρος στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ διευρύνει τη φορολογική βάση μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού μειώνει τις δαπάνες οριακά έως το 2018 κατά 0,6 έως 0,9% του ΑΕΠ, αφήνοντας αμετάβλητες τις κύριες συντάξεις», σημειώνεται στην έκθεση, η οποία ασκεί κριτική σε επιλογές της κυβέρνησης.
Το Ταμείο κρίνει την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ύψους 16% του ΑΕΠ η χώρα κατάφερε το 2015 και λόγω έκτακτων κυρίως παραγόντων να επιτύχει μόνο ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.
Το ΔΝΤ βασικά κατακρίνει την κυβέρνηση επειδή δεν έχει μπορέσει να πετύχει πολιτική στήριξη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος.
Υποστηρίζεται επίσης ότι σε όλους τους κρίσιμους τομείς πολιτικής, όπως είναι το δημοσιονομικό, το εργασιακό και η αγορά υπηρεσιών, οι σχεδιασμοί και οι στρατηγικές της κυβέρνησης υπολείπονται όσων απαιτούνται για την επίτευξη των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών στόχων. Σημειώνεται επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ ότι η δημοσιονομική χαλάρωση από τα μέσα του 2014 αποδεικνύει ότι η προσαρμογή των τελευταίων χρόνων είχε βασιστεί στην αύξηση των φορολογικών στόχων και μάλιστα των ήδη υψηλών.
Αναφερόμενο στον περίφημο «κόφτη», το ΔΝΤ σημειώνει: «Το πλεόνασμα αυτό απέχει πολύ ακόμα από τον φιλόδοξο στόχο για πλεόνασμα 3,5% μακροπρόθεσμα και απαιτεί μέτρα περίπου 4,5% (περίπου 9 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ. Οι εύκολες λύσεις έχουν εξαντληθεί και τα περιθώρια για νέα ουσιαστικά μέτρα είναι περιορισμένα».
Προτάσεις-σοκ
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι για να επιτευχθούν βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να συμβεί μέσω μέτρων διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και με μείωση μισθών και συντάξεων, που αυτήν τη στιγμή αποτελεί το 75% των πρωτογενών δαπανών. Τονίζει ότι οι πρόσφατες συζητήσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πολιτική υποστήριξη για τέτοια μέτρα και ο προτεινόμενος αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τις ισχυρές μεταρρυθμίσεις.
Είναι σημαντικό, πάντως, ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει να εξαρτηθεί η μελλοντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την εφαρμογή του Προγράμματος. Η διευθέτηση της ελάφρυνσης πρέπει να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018, όταν ολοκληρωθεί δηλαδή το Πρόγραμμα (Αύγουστος 2018), ώστε η χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Για τις τράπεζες η έκθεση σημειώνει ότι χρησιμοποιήθηκαν 5,4 δισ. ευρώ για την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση και γράφει ότι θα πρέπει να φυλαχθεί ένα ποσό 10 δισ. ως «μαξιλάρι» για διαγραφή «κόκκινων» δανείων και πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
financialbox.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο