Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP: Το ΔΝΤ επιμένει στο «κούρεμα» μισθών και συντάξεων

Μαραθώνια ήταν η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο EuroWorkingGroup, αλλά συμφωνία με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν υπήρξε.
Το ΔΝΤ όχι απλά δεν συμφωνεί με τους Ευρωπαίους, αλλά ζητά και επιπλέον μέτρα που αυτή τη φορά θα πλήξουν άμεσα με μειώσεις του μισθούς και τις συντάξεις, πρώτα του Δημοσίου. Παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup σήμερα αυτή θα καταστεί δυνατή. O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».
Νωρίτερα, μηνύματα προς την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της είχε επιλέξει να στείλει χθες το ΔΝΤ, ένα 24ωρο πριν από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, κατά το οποίο αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης. Το Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση βιωσιμότητας που ετοίμασε με ημερομηνία 23 Μαΐου, στην οποία παραθέτει τις θέσεις του για το ελληνικό χρέος αλλά και το πρόγραμμα της χώρας με τον ESM.
Το ΔΝΤ επιμένει μεν στην ελάφρυνση, καθώς αποτελεί πολιτική του, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποιεί και την Αθήνα. Αναφέρει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, απαιτεί βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τη μείωση των συντάξεων και τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων, και τις οποίες δεν επιθυμεί να λάβει. «Τα σχέδια των ελληνικών Αρχών δείχνουν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν έχουν την αναγκαία πολιτική και κοινωνική στήριξη», σημειώνεται στην έκθεση βιωσιμότητας.
Η αμφισβήτηση
Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, ακόμα και αν οι προσπάθειές της είναι ηρωικές. Σημειώνει ότι είναι πιο ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, διότι παρατηρείται μεταρρυθμιστική κόπωση ύστερα από τόσα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης σημειώνει πως η χώρα μας δεν μπόρεσε να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Γράφει ότι ελάχιστες χώρες έχουν καταφέρει να «πιάσουν» και να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά πρωτογενούς πλεονάσματος για πάνω από μία δεκαετία, συνεπώς είναι αδύνατο η Ελλάδα να το καταφέρει και με δεδομένο ότι η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφιο αριθμό για δεκαετίες.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η πρόταση της (ελληνικής) κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος τοποθετεί ακόμα μεγαλύτερο βάρος στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ διευρύνει τη φορολογική βάση μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού μειώνει τις δαπάνες οριακά έως το 2018 κατά 0,6 έως 0,9% του ΑΕΠ, αφήνοντας αμετάβλητες τις κύριες συντάξεις», σημειώνεται στην έκθεση, η οποία ασκεί κριτική σε επιλογές της κυβέρνησης.
Το Ταμείο κρίνει την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ύψους 16% του ΑΕΠ η χώρα κατάφερε το 2015 και λόγω έκτακτων κυρίως παραγόντων να επιτύχει μόνο ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.
Το ΔΝΤ βασικά κατακρίνει την κυβέρνηση επειδή δεν έχει μπορέσει να πετύχει πολιτική στήριξη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος.
Υποστηρίζεται επίσης ότι σε όλους τους κρίσιμους τομείς πολιτικής, όπως είναι το δημοσιονομικό, το εργασιακό και η αγορά υπηρεσιών, οι σχεδιασμοί και οι στρατηγικές της κυβέρνησης υπολείπονται όσων απαιτούνται για την επίτευξη των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών στόχων. Σημειώνεται επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ ότι η δημοσιονομική χαλάρωση από τα μέσα του 2014 αποδεικνύει ότι η προσαρμογή των τελευταίων χρόνων είχε βασιστεί στην αύξηση των φορολογικών στόχων και μάλιστα των ήδη υψηλών.
Αναφερόμενο στον περίφημο «κόφτη», το ΔΝΤ σημειώνει: «Το πλεόνασμα αυτό απέχει πολύ ακόμα από τον φιλόδοξο στόχο για πλεόνασμα 3,5% μακροπρόθεσμα και απαιτεί μέτρα περίπου 4,5% (περίπου 9 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ. Οι εύκολες λύσεις έχουν εξαντληθεί και τα περιθώρια για νέα ουσιαστικά μέτρα είναι περιορισμένα».
Προτάσεις-σοκ
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι για να επιτευχθούν βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να συμβεί μέσω μέτρων διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και με μείωση μισθών και συντάξεων, που αυτήν τη στιγμή αποτελεί το 75% των πρωτογενών δαπανών. Τονίζει ότι οι πρόσφατες συζητήσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πολιτική υποστήριξη για τέτοια μέτρα και ο προτεινόμενος αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τις ισχυρές μεταρρυθμίσεις.
Είναι σημαντικό, πάντως, ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει να εξαρτηθεί η μελλοντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την εφαρμογή του Προγράμματος. Η διευθέτηση της ελάφρυνσης πρέπει να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018, όταν ολοκληρωθεί δηλαδή το Πρόγραμμα (Αύγουστος 2018), ώστε η χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Για τις τράπεζες η έκθεση σημειώνει ότι χρησιμοποιήθηκαν 5,4 δισ. ευρώ για την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση και γράφει ότι θα πρέπει να φυλαχθεί ένα ποσό 10 δισ. ως «μαξιλάρι» για διαγραφή «κόκκινων» δανείων και πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
financialbox.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Είναι πολλά τα ρεπό, Αρη... - *Στο νεοδημοκρατικό παράδεισο που ζούμε, θα αμειβόμαστε με ρεπό, τα οποία θα μπορούμε να τα καταθέτουμε, αν μας περισσεύουν, σε μια Τράπεζα Χρόνου...* ...
    Πριν από 13 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.