26 Αυγούστου 2016

Oι ξηροί καρποί με κέλυφος κατά του διαβήτη

Οι ξηροί καρποί με κέλυφος είναι αντιδιαβητικοί αφού φαίνεται να μειώνουν και να σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2,
σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE.
Μετά από 12 κλινικές δοκιμές σε 450 συμμετέχοντες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ημερήσια κατανάλωση περίπου δύο μερίδων ξηρών καρπών με κέλυφος βελτιώνει δύο βασικούς δείκτες σακχάρου στο αίμα.
Πρόκειται για την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), η οποία ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για ένα διάστημα 3 μηνών, αλλά και τις τιμές της γλυκόζης νηστείας.
Μάλιστα τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα όταν οι καρποί με κέλυφος αντικατέστησαν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωναν ημερήσια ποσότητα 56 γραμμάρια ξηρούς καρπούς με κέλυφος, σχεδόν 2 μερίδες. Η κάθε μερίδα ξηρών καρπών ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια ή το ¼ ενός φλιτζανιού.
Στους ξηρούς καρπούς με κέλυφος συμπεριλαμβάνονται τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, τα κάστανα, τα φουντούκια, τα πεκάν, τα μακαντέμια, οι κουκουναρόσποροι και τα φιστίκια Αιγίνης. Από τη σχετική λίστα εξαιρούνται τα αράπικα φιστίκια.
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, ενώ παρόλο που έχουν υψηλή θερμιδική αξία, η κατανάλωσή τους δεν οδηγεί σε αύξηση σωματικού βάρους, όπως διαπιστώθηκε και στις κλινικές δοκιμές. http://www.altsantiri.gr