Προσλήψεις και έξοδο από το μνημόνιο θα υποσχεθεί ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Παροχές, μοιράζοντας τα 246 εκατομμύρια ευρώ που εξοικονόμησε η κυβέρνηση από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του τη ΔΕΘ, ενώ δεν θα λείψουν και οι αναφορές στο θέμα της ανεργίας
τάζοντας προσλήψεις και φυσικά θα αναφερθεί στην έξοδο από το μνημόνιο, ικανοποιώντας τα αυτιά των ψηφοφόρων του.
Σε κάθε περίπτωση η σκιά του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης του 2014» και του «παράλληλου προγράμματος» του 2015 θα είναι βαριά και στη φετινή παρουσία του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι αντί για τις υποσχέσεις του, υλοποιεί ένα τρίτο και πιο βαρύ μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό λέει το κυβερνητικό επιτελείο δεν θα πέσει στην παγίδα να πει μεγάλα λόγια, η ομιλία του θα κινηθεί σε τρεις άξονες: Απολογισμός κυβερνητικού έργου, περιγραφή του οδικού άξονα για έξοδο από την κρίση, εξαγγελίες για την ανάπτυξη και την ανακούφιση των κοινωνικά αδυνάτων. Το γενικό πνεύμα θα είναι ότι η έξοδος από την κρίση είναι κοντά, τα δύσκολα είναι πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε χθες ο κ. Τσίπρας έλαβε στα χέρια του και τα τελευταία στοιχεία για το δημόσιο, προκειμένου να ανακοινώσει από το βήμα του Βελλιδείου, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις εξαγγελθείσες προσλήψεις στο Δημόσιο στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του η παρουσία του κ. Τσίπρα θα έχει δύο βασικά στοιχεία: το κοινωνικό και το οραματικό. Στο πρώτο θα ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης των κοινωνικά αδυνάτων ώστε να περάσει το μήνυμα ότι ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση δεν χάνει την κοινωνική ευαισθησία της και ότι αυτό αποτελεί εγγύηση ότι η κοινωνική αναδιανομή του εισοδήματος θα είναι μεγαλύτερη όταν αυξηθεί η πίτα. Στο πλαίσιο αυτό θα επαναλάβει τη δέσμη μέτρων για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι εξαιτίας των περικοπών στο ΕΚΑΣ. Αυτό πάντως περνά από την έγκριση των εταίρων που δεν είναι βέβαιη.

Όσο για το οραματικό σκέλος ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίξει ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι κοντά, στο εξής ανοίγει μια νέα περίοδος για την οικονομία και για τη χώρα. Αυτό βέβαια, πάλι εξαρτάται από τους εταίρους καθώς περιλαμβάνει την αναθεώρηση του χρέους. Η κυβέρνηση πάντως το παίρνει σαν δεδομένο για να οικοδομήσει την υπόλοιπη αφήγηση που περιλαμβάνει ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, και εν συνεχεία τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές μέχρι το καλοκαίρι του 2017. http://www.parapolitika.gr