Συντάξεις: Μείωση κατά 30% ζητούν οι δανειστές εδώ και τώρα.

Την... εξαφάνιση της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων ζητούν δανειστές.
Σύμφωνα με το
newmoney.gr, υπό την πίεση των τεχνικών κλιμακίων, το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα έχει ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό του 30% του συνόλου των κύριων συντάξεων έως τον Μάρτιο του 2017. Ετσι, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να… παίζει καθυστέρηση για να αποφύγει τις μειώσεις και οι δανειστές θα εξακολουθούν να πιέζουν με το επιχείρημα ότι πρέπει να μετρήσουν επιτέλους το ύψος της εξοικονόμησης που έχει αποφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τον νόμο, η διαφορά μεταξύ της παλαιότερης και της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για όλους τους συνταξιούχους έως το τέλος του 2018.
Οι δανειστές, έχοντας μονίμως το βλέμμα στην προσωπική διαφορά με σκοπό να επεκταθούν οι μειώσεις και στους νυν συνταξιούχους, ζητούν να μηδενιστεί άμεσα αντί του 2018. Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι ο επανυπολογισμός θα εμφανίσει διαφορές 25%-30% στις κύριες συντάξεις. Σημαντικότερες θα είναι οι διαφορές στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ενώ μικρότερες στο Δημόσιο.
Οι θεσμοί πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων υποστηρίζοντας ότι η δαπάνη έχει ξεφύγει κατά 400 εκατ. ευρώ στο πεδίο των κύριων συντά­ξεων.
Υπολογίζουν δηλαδή ότι ανήλθε σε 26,2 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι Ελληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι η δαπάνη δεν έχει ξεπεράσει τα 25,8 δισ., καθώς ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων έχει μειωθεί δραματικά. Από τον Μάιο που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου υποβλήθηκαν 9.500 αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ και 5.000 αντίστοιχα στο Δημόσιο. Οι δανειστές ζητούν περισσότερα στοιχεία και αποδείξεις για τη δαπάνη, ενώ στο μυαλό τους επεξεργάζονται νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό των 400 εκατ. ευρώ. Ζήτησαν μάλιστα να επισπευστεί η πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φανούν επιτέλους στο σύστημα και οι κουτσουρεμένες συντάξεις Κατρούγκαλου.
Πηγή:  imerisia.gr