Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερχεται νέο μνημόνιο για την Πορτογαλία;

O πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Το τελευταίο τρίμηνο η ανάπτυξη «έτρεξε» με 1,6% του ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας είναι σταθερό στο 10% εδώ και καιρό και η χώρα έχει επιστρέψει άλλη μια δόση του χρέους της. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό
δρόμο και αυτό ικανοποιεί ακόμη και την ΕΕ.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, που ανησυχεί τους οικονομολόγους. Το δημόσιο χρέος έχει σκαρφαλώσει στο 133,1% του ΑΕΠ, οι τόκοι δανεισμού άγγιξαν το 4%, οι τράπεζες δεν λειτουργούν και η οικονομία χρειάζεται επειγόντως επενδυτές. Άρα, η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της για να φτάσει στο σωστό δρόμο.
«Δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία, αλλά η τελευταία ανάπτυξη της οικονομίας αποδίδεται στην τουριστική κίνηση του καλοκαιριού», προσπαθεί να δώσει μιαν εξήγηση η Αουρόρα Τεϊξέρα, καθηγήτρια Οικονομίας. Λόγω της παγκόσμιας αστάθειας ανθίζει η τουριστική βιομηχανία στην Πορτογαλία. Τουρίστες και επισκέπτες σε εκθέσεις πλημυρίζουν τη χώρα και ξοδεύουν πολλά χρήματα. Ωστόσο, το χειμώνα η εικόνα είναι διαφορετική και το βασικό, η Πορτογαλία χρειάζεται πιο εξισορροπημένη ανάπτυξη. «Πρέπει να παράγουμε περισσότερα εξαγώγιμα προϊόντα, εάν θέλουμε να λειτουργήσει και πάλι η οικονομία μας, όχι μόνο υπηρεσίες στον τουριστικό τομέα», επιμένει η οικονομολόγος.
Αντίθετη η άποψη της κυβέρνησης. Η τουριστική ανάπτυξη είναι βιώσιμη και αποτέλεσμα πλλών και διαφόρων πολιτικών επιλογών, υποστηρίζεται σε κυβερνητικούς κύκλους. Πολλά χρήματα έχουν ρεύσει σε εναλλακτικές μορφές του κλάδου, η Πορτογαλία δεν προφέρει μόνο ήλιο και παραλία, αλλά έχει γίνει προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. «Υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο δυνατοτήτων», δηλώνει ο Ζοάο Τειχέρα Λόπες, του οποίου το κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών. Η κατάσταση βελτιώθηκε λόγω της ακύρωσης πολλών μέτρων λιτότητας που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι χαμηλοί φόροι ενίσχυσαν την κατανάλωση, κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι αύξησαν την κατανάλωση και μαζί τα φορολογικά έσοδα. «Η Πορτογαλία έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει οικονομικά χωρίς τη θηλιά της λιτότητας», επιχαίρει ο Ζοάο Τειχέρα Λόπες.
Μεταρρυθμίσεις
Το κράτος όμως πρέπει να κάνει οικονομία; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Η διαμάχη για την πολιτική λιτότητας ξέσπασε και πάλι και τα μέτωπα έχουν σκληρύνει. Οι κομμουνιστές και το αριστερό μπλοκ θέλουν ανάπτυξη με περισσότερες δημόσιες δαπάνες. Η συντηρητική αντιπολίτευση και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις συνέπειες και ζητούν να βάλει η χώρα τάξη στα του οίκου της. «Δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα από όσα έχουμε» τονίζει η οικονομολόγος Αουρόρα Τεϊξέρα. «Είναι καλύτερο να κάνουμε τώρα κάποιες θυσίες για να λειτουργήσει και πάλι η οικονομία και να μπορέσει αργότερα η χώρα να μοιράσει πιο δίκαια τον παραχθέντα πλούτο». Αυτήν την άποψη πρεσβεύουν και οι εργοδότες που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο θέμα του κατώτατου ημερομισθίου.
Οι σοσιαλιστές υποσχέθηκαν ότι μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας τους θα ανεβάσει το κατώτατο μισθό στα 600 ευρώ, ενώ τον επόμενο χρόνο από τα 530 στα 557 ευρώ. Χωρίς εμάς, της απαντούν τα συνδικάτα εργοδοτών. Για να σταθεί στο διεθνή ανταγωνισμό και το εμπόριο η βιομηχανία χρειάζεται χαμηλό εργατικό κόστος, ειδάλλως θα εξανεμιστεί έστω και το μικρό ποσοστό ανάπτυξης. «Θα πρέπει να γίνουν οικονομίες για πολλά χρόνια, εάν θέλουμε να βγούμε από την κρίση», επιμένει η οικονομολόγος. Μόνο βαθιές δομικές αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα για να βγει από τη συνεχή μιζέρια. Ανάμεσα σε αυτές ανήκει και η μείωση  των δημοσίων δαπανών. Κι αυτές ανεβαίνουν συνεχώς, η ανάπτυξη δεν έρχεται και ως αποτέλεσμα αυξάνονται οι φόροι. Αυτό φοβίζει τους ξένους επενδυτές με αποτέλεσμα να οδηγείται η Πορτογαλία και πάλι στο γκρεμνό.
Γιόχεν Φάγκετ/Ειρήνη Αναστασοπούλου  από DW

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Ακινητα Χάος στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους δασικούς χάρτες

Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις έχει λάβει η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το φρένο που θέτει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αιχμή τα δυσεπίλυτα ζητήματα που αφορούν κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας πολιτών,

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

Ανάδρομος Ερμής σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα – Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

ΚΡΙΟΣ Θα βρεθείτε στο μέσω καταιγισμού πληροφοριών σχετικών με μυστικά αλλά και υπόγειες συμπεριφορές ατόμων που, ως ώρας, θεωρούσατε φιλικά προσκείμενα σε εσάς. Μην επιτρέψετε σε κανένα με την συμπεριφορά του να αναμοχλεύσει δικά σας εσωτερικά τραύματα του παρελθόντος, αντιθέτως κινηθείτε αναλόγως και προστατέψτε τον εαυτό σας.