H "φούσκα" στα ομόλογα δεν έχει σκάσει ακόμη, έχει δρόμο το sell-off.

Παρά το ισχυρό sell-off που βιώνει η παγκόσμια αγορά ομολόγων από τις αρχές Οκτωβρίου, οδηγώντας στις χειρότερες μηνιαίες αποδόσεις των τελευταίων έξι ετών, οι αναλυτές με μπαράζ εκθέσεών τους συνεχίζουν να εκτιμούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Χθες μιλούσαν για "λουτρό αίματος" και "εφιάλτη" και σήμερα συνεχίζουν την επιθετική τους ρητορική, τονίζοντας ότι η φούσκα δεν έχει σκάσει ακόμη,  γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χειρότερα έρχονται.
Σήμερα, στο επίκεντρο του sell-off βρίσκονται τα ιταλικά ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις "χτυπούν"
υψηλό δύο ετών, με τους επενδυτές να ανησυχούν τόσο για τους πολιτικούς κινδύνους γύρω από τη χώρα εν όψει του δημοψηφίσματος στις 4 Δεκεμβρίου, όσο και για τα συνεχιζόμενα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου, μετά και την υποβάθμιση των προοπτικών τεσσάρων ιταλικών τραπεζών από την Fitch σε αρνητικές, προειδοποιώντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών προκαλούν κινδύνους για την οικονομία της χώρας.  
Τα ιταλικά ομόλογα σημείωσαν την χειρότερη απόδοση μεταξύ των ομολόγων της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, με το sell-off να μην δείχνει διάθεση να πατήσει... φρένο μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι μπορεί να απορρίψουν το δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, γεγονός που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης αυξάνονται, με τα yields στα 10ετή ιρλανδικά να αγγίζουν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.
Η εκτόξευση των αποδόσεων και το βαρύ sell-off των ομολόγων αποτελεί εδώ και καιρό το κεντρικό θέμα σε όλες τις αγορές διεθνώς, στέλνοντας τουw επενδυτές στο καταφύγιο των μετρητών, λόγω των φόβων ότι η bull market που κρατά δεκαετίες, πλησιάζει στο τέλος της.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων της Invesco Perpetual, Nick Mustoe, η φούσκα στην αγορά ομολόγων είναι ακόμα άθικτη και υπάρχει ακόμη περιθώριο για ένα βαθύ και μακρύ σε διάρκεια sell-off.
Σύμφωνα με τον Alan Ruskin, αναλυτή της Deutsche Bank, τα στοιχεία για το αμερικάνικο ΑΕΠ δεν αποτελούν ένα game changer και η πίεση στις αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων δεν θα αλλάξει και θα συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα.
Το ότι ο δρόμος της ανόδου των αποδόσεων είναι μακρύς, αποδεικνύεται και από τις αναθεωρήσεις των προβλέψεων των αναλυτών, με την UBS να αυξάνει την εκτίμησή της για τις αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων στο τέλος του έτους στο 0,9% από 0,65%, ενώ η HSBC εκτιμά ότι θα αγγίξουν το 1,35% και τα yields στα αμερικάνικα 10ετή το 1,5%.
Ελ. Κούρταλη
Πηγή:  capital.gr