Στην 87η θέση της λίστας παγκόσμιας ευτυχίας η Ελλάδα...

Στην 87η θέση του καταλόγου των πιο ευτυχισμένων χωρών για το 2017 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την...

Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας για το 2017, την οποία συντάσσει το Δίκτυο Βιώσιμων Αναπτυξιακών Λύσεων (SDSN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2012.
Η έκθεση καλεί τις χώρες να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και ισότητας ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των πολιτών τους.

Χώρες στην υποσαχάρια Αφρική μαζί με τη Συρία και την Υεμένη είναι οι λιγότερο ευτυχείς από τις 155 χώρες που περιλαμβάνονται στην πέμπτη ετήσια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση.

Η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Σουηδία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Το Νότιο Σουδάν, η Λιβερία, η Γουινέα, το Τόγκο, η Ρουάντα, η Τανζανία, το Μπουρούντι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, η Γερμανία στην 16η, το Ηνωμένο Βασίλειο στη 19η, η Γαλλία στην 31η, ενώ οι ΗΠΑ έπεσαν στην 14η.

Το Ισραήλ βρίσκεται στην 11η θέση, η Αυστρία στην 13η, η Ιρλανδία στην 15η, το Βέλγιο στην 17η, το Λουξεμβούργο στην 18η, η Ισπανία στην 34η, η Ιταλία στην 48η, η Κύπρος στην 65η και η Πορτογαλία στην 89η.

"Ευτυχισμένες χώρες είναι εκείνες όπου παρατηρείται μια υγιής ισορροπία ευημερίας, όπως συνηθίζεται να μετριέται αυτή, και κοινωνικού κεφαλαίου, δηλαδή ένας υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στην κοινωνία, χαμηλό ποσοστό ανισότητας και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση", ανέφερε σε συνέντευξή του ο Τζέφρι Σακς, ο διευθυντής του SDSN και ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

Στόχος της έκθεσης, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι να γίνει ένα ακόμη εργαλείο για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών για να βοηθήσουν τις χώρες τους να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή.

Ο Σακς είπε ότι οι ΗΠΑ έπεσαν θέση στην κατάταξη εξαιτίας της ανισότητας, της έλλειψης εμπιστοσύνης και της διαφθοράς. Τα οικονομικά μέτρα τα οποία η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να περάσει, πρόσθεσε ο ίδιος, θα επιδεινώσουν αυτή την εικόνα.

«Ολα στοχεύουν να αυξήσουν την ανισότητα» σχολιάζει ο Σακς και τονίζει ότι «όλα τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι προς την λάθος κατεύθυνση». Η κατάταξη βασίζεται σε έξι παράγοντες: στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στο προσδόκιμο υγιούς ζωής, στην κοινωνική στήριξη, στην ελευθερία, στη γενναιοδωρία και στην απουσία διαφθοράς στην κυβέρνηση ή τις επιχειρήσεις.

«Οι χώρες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης κατά κανόνα έχουν χαμηλή βαθμολογία και στους έξι αυτούς παράγοντες» αναφέρεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια του Ιδρύματος Ernesto Illy.

Ο Σακς θα ήθελε όλες οι χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων χωρών που έχουν διορίσει υπουργούς Ευτυχίας.

«Θα ήθελα οι κυβερνήσεις να το μετρήσουν, να συζητήσουν, να αναλύσουν και να κατανοήσουν πότε έχουν κινηθεί στη λάθος κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ