Η μαγευτική δαιδαλώδης πορεία του ποταμού Αγγίτη.Ο παραπόταμος του Στρυμόνα με τα σπήλαια και το φαράγγι

Με μήκος που φτάνει τα 75 χιλιόμετρα, ο ποταμός Αγγίτης στη Μακεδονία είναι ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος παραπόταμος του Στρυμόνα. Αναφέρεται δε ήδη από τον 5ο π.Χ αιώνα, από το Ηρόδοτο.
Πηγάζει από τη Δράμα, τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, περιοχή κοντά στους Φιλίππους αλλά και στο
χωριό Αγγίτης, όπου σχηματίζεται και το ομώνυμο σπήλαιο ή σπήλαιο Μααράς. Από το ύψος του χωριού Συμβολή, ο Αγγίτης ξεκινά τη δαιδαλώδη διαδρομή του ανάμεσα από κάθετα απόκρημνα βράχια- όπου διαμορφώνεται και το φαράγγι του, περνά από το φημισμένο σπήλαιο Αλιστράτης. Σχηματίζει όμορφους μαιάνδρους και συνεχίζει στο Παλαιό Γεφύρι, στον σιδηροδρομικό σταθμό Αγγίστας και τη Λευκοθέα. Από το σημείο αυτό, ήρεμα πλέον τα νερά του καταλήγουν στις πεδιάδες της Φυλλίδας, στον νομό Σερρών, πριν ενωθούν με τα νερά του Στρυμόνα.
Το φαράγγι του Αγγίτη, που οι ντόπιοι λένε και Βράους, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού Σερρών, περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας, και έχει μήκος 15 χιλιόμετρα. Σχηματίζεται ανάμεσα στα βουνά Παγγαίο και Μενοίκιο. Η είσοδος για τους επισκέπτες είναι από τη Συμβολή και σε τρία σημεία του φαραγγιού έχουν βρεθεί βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια, που εκτιμάται πως χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού.
Εντυπωσιακό είναι και το σπήλαιο Μααρά, όπου έχουν βρεθεί μοναδικά είδη ψαριών. Το σημείο καθηλώνει και με τη φυσική ομορφιά του χώρου, με λεύκες και ιτιές στις όχθες του ποταμού και πλούσια πανίδα.
ΑΓΓΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑ ΑΓΓΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑ ΑΓΓΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑ ΑΓΓΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑ ΑΓΓΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑ ΑΓΓΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑ ΑΓΓΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑwww.newsbeast.gr