«Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ δεν ελέγχουν την εξουσία, είναι μέρος του προβλήματος»

Οι τελευταίες τάσεις στη δημοσιογραφία, τα fake news και η έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στους «Διαλόγους» στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στην εκδήλωση «Η δημοσιογραφία στην κρίση και η κρίση στη δημοσιογραφία» συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι της «Εφ.Συν.» Κώστας Ζαφειρόπουλος και Αρης Χατζηστεφάνου, η δημοσιογράφος του Alpha Σοφία Παπαϊωάννου, ο καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου και ο φοιτητής του ΠΑΜΑΚ Βαλεντίνος Τζέκας, που έχει αναπτύξει εφαρμογή κατά των fake news.
Παρόντες ήταν και οι υπότροφοι του προγράμματος υποτροφιών του ΙΣΝ του 2017 στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, οι οποίοι μίλησαν για την εμπειρία τους.
«Στην Ελλάδα θεωρούμε ότι πλέον τα ΜΜΕ δεν ελέγχουν την εξουσία αλλά είναι μέρος του προβλήματος. Εκεί επένδυσε και ο Τραμπ στις ΗΠΑ. Φοβάμαι τι μπορεί να δούμε κι εδώ. Αυτή η χαμηλή εμπιστοσύνη μπορεί να συμπαρασύρει όλο το πολιτικό εποικοδόμημα», τόνισε ο Νίκος Παναγιώτου.
Ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Κ. Ζαφειρόπουλος μίλησε για ολιγάρχες που εισήλθαν στα ΜΜΕ, οι οποίοι είναι χειρότεροι από τους παραδοσιακούς εκδότες προ 20-30 ετών.
Στη συνέχεια εξήγησε το μοντέλο αυτοδιαχείρισης της «Εφ.Συν.» και αναφέρθηκε στους υπόλοιπους τρόπους χρηματοδότησης των ΜΜΕ και την ανάγκη χρηματοδότησης των ποιοτικών-ερευνητικών μέσων από το κοινό.
Ο Αρης Χατζηστεφάνου ανέφερε ως παράδειγμα για τον τρόπο που λειτούργησαν τα ΜΜΕ το δημοψήφισμα του 2015 και παρουσίασε τους κινδύνους που μπορεί να φέρει ο έλεγχος της ροής της πληροφορίας από μεγάλες πλατφόρμες, όπως το google και το facebook, και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στα μικρότερα, εναλλακτικά ΜΜΕ οι αλλαγές στον νόμο για την ουδετερότητα του διαδικτύου (net neutrality) που ψηφίστηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ.
«Μέσα στο χάος της υπερπληροφόρησης, οι νέοι δεν ξέρουν τι να διαβάσουν και να εμπιστευτούν. Καταναλώνουν ό,τι οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων τούς δίνουν μπροστά στα μάτια τους», είπε ο 20χρονος Βαλεντίνος Τζέκας, αναδεικνύοντας και ένα χάσμα γενεών που επέρχεται στην ενημέρωση.

Ρεπορτάζ χωρίς αρχές

Από την πλευρά της η Σοφία Παπαϊωάννου τόνισε ότι δεν έχουν ευθύνες μόνο οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, αλλά και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, που πολλές φορές δεν ακολουθούν πλέον ούτε στοιχειώδεις αρχές του ρεπορτάζ, όπως η διασταύρωση μιας είδησης. Επίσης, στηλίτευσε τις εργασιακές συνθήκες στον κλάδο, ειδικά για τους νεότερους.
Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν ότι πρέπει η δημοσιογραφία να επανέλθει σε βασικές αρχές της που έχει θυσιάσει χάριν της ταχύτητας στην εποχή του διαδικτύου και εξαιτίας αγκυλώσεων που προέρχονται από τα συμφέροντα των εκάστοτε ιδιοκτητών ΜΜΕ.   http://www.efsyn.gr