Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τρεις στους τέσσερις επαγγελματίες δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
​Πάνω από 15.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν  να βγουν φέτος στη σύνταξη, αν και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Kαι αυτό γιατί έχουν οφειλές στον τέως Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και κατ’ επέκταση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (στον οποίο έχει ενταχθεί ο ΟΑΕΕ από 1/1/2017) και ως εκ τούτου δεν τους επιτρέπεται να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης.
Μόνη διέξοδος γι’ αυτούς είναι η ρύθμιση των συγκεκριμένων οφειλών μέσω σταδιακού συμψηφισμού τους με τη σύνταξη που θα πάρουν.
Ωστόσο οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ/ΕΦΚΑ μπορούν να ρυθμιστούν με αυτό τον τρόπο μόνο εφόσον ανέρχονται μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ.  
Όποιος ελεύθερος επαγγελματίας χρωστά πάνω από 20.000 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και, έπειτα, να ρυθμίσει το ποσό των 20.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, φέτος θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κοντά στους 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Από αυτούς το 75% - 80% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον τέως ΟΑΕΕ, νυν ΕΦΚΑ.
Για να καταθέσουν οι οφειλέτες αυτοί αίτηση για κύρια σύνταξη θα πρέπει να εξοφλήσουν εφάπαξ ή τμηματικά τις οφειλές τους.
Τμηματική εξόφληση μπορεί να γίνει, εφόσον οι ίδιοι οι οφειλέτες αυτασφαλισμένοι επαγγελματίες δεχθούν να γίνεται κάθε μήνα παρακράτηση από τη  σύνταξη τους. Σχετική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης μέσω 40 ισόποσων μηνιαίων παρακρατήσεων επί αντίστοιχων καταβολών των συντάξεων.
Η παρακράτηση αυτή ξεκινά να επιβάλλεται ακόμα επί της προσωρινής σύνταξης, η οποία εκδίδεται μέχρι να υπολογισθεί και να καταβληθεί η οριστική.
Αυτό σημαίνει πως η εν λόγω παρακράτηση θα μπορούσε να εκμηδενίσει σχεδόν το ποσό της σύνταξης την οποία θα παίρνει προσωρινά ο οφειλέτης αυτασφαλισμένος.
Για παράδειγμα, έστω επαγγελματίας θεμελιώνει φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά χρωστά 22.000 ευρώ στο ταμείο του. Μπορεί να καταβάλλει εφάπαξ τα 2.000 ευρώ και να ρυθμίσει τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ, δεδομένου ότι η ρύθμιση επιτρέπεται μόνο εφόσον οι οφειλές δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. Το υπόλοιπο αυτό χρέος μπορεί να το εξοφλήσει σε έως  40 δόσεις. Δηλαδή προκύπτει μία δόση  της τάξεως των 500 ευρώ, την οποία θα καταβάλλει μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξη του για τα επόμενα 3 χρόνια και 4 μήνες.
Έστω ότι για τον εν λόγω επαγγελματία προκύπτει μία προσωρινή σύνταξη 550 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση ο εν λόγω επαγγελματίας θα πάρει στο χέρι μόλις 50 ευρώ, λόγω της μηνιαίας παρακράτησης των 500 ευρώ υπέρ της εξόφλησης του χρέους του.
Όταν αποδοθεί η οριστική σύνταξη, έστω 1.100 ευρώ, ο ίδιος συνταξιούχος θα παίρνει στο χέρι 600 ευρώ (1.100 ευρώ μείον 500 ευρώ η παρακράτηση) μέχρι να εξοφληθεί ολόκληρο το χρέος του.
http://www.capital.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Και νέες αυξήσεις 3% έως 15,6% στους λογαριασμούς ρεύματος

Ανεβαίνουν οι χρεώσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης. Μειώσεις 2% στη βαριά βιομηχανία. Η απόφαση της ΡΑΕ.  Συνεχίζεται το σπιράλ… των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος. Μετά τους προμηθευτές που ενεργοποίησαν τις ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής εξαιτίας της έκρηξης του κόστους ενέργειας, τη σκυτάλη παίρνουν και οι διαχειριστές δικτύων.

Πρόσκληση Βενιάμη στους νέους να έρθουν στη θάλασσα – Βολές κατά ΕΕ και Cosco

Πρόσκληση στους νέους να ανακαλύψουν «μια θάλασσα ευκαιρίες» επιλέγοντας ως επαγγελματική διέξοδος το ναυτικό επάγγελμα, απευθύνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως τόνισε ο Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Εύκολο τιραμισού...

Υλικά 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 1 φλ. τσαγιού τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας 1 κ. σ. ποτό μπράντι (προαιρετικά) 2 φλ. τσαγιού καφέ εσπρέσο ή κάποιον άλλο δυνατό καφέ, παρασκευασμένο και σε θερμοκρασία δωματίου

Στο «φως» αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο...

Δέκα ομάδες από διεθνή Πανεπιστήμια εργάζονται στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ. Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα

ΠΑΟΚ: Κλειστή ως ένδειξη διαμαρτυρίας η 4 - Δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό συνοπαδών μας.

Η ανακοίνωση του συνδέσμου για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη στα γήπεδα Οι ΣΦ ΠΑΟΚ κλείνουν την ιστορική ΘΥΡΑ 4 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτκή που ακολουθείται για εμβολιασμένους και μη στα γήπεδα , δηλώνοντας ότι «δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό των συνοπαδών μας επ ί καμίας απολύτως βάσης , είτε αυτή είναι ιατρική , είτε κοινωνική ,