Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τρεις στους τέσσερις επαγγελματίες δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
​Πάνω από 15.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν  να βγουν φέτος στη σύνταξη, αν και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Kαι αυτό γιατί έχουν οφειλές στον τέως Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και κατ’ επέκταση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (στον οποίο έχει ενταχθεί ο ΟΑΕΕ από 1/1/2017) και ως εκ τούτου δεν τους επιτρέπεται να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης.
Μόνη διέξοδος γι’ αυτούς είναι η ρύθμιση των συγκεκριμένων οφειλών μέσω σταδιακού συμψηφισμού τους με τη σύνταξη που θα πάρουν.
Ωστόσο οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ/ΕΦΚΑ μπορούν να ρυθμιστούν με αυτό τον τρόπο μόνο εφόσον ανέρχονται μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ.  
Όποιος ελεύθερος επαγγελματίας χρωστά πάνω από 20.000 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και, έπειτα, να ρυθμίσει το ποσό των 20.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, φέτος θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κοντά στους 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Από αυτούς το 75% - 80% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον τέως ΟΑΕΕ, νυν ΕΦΚΑ.
Για να καταθέσουν οι οφειλέτες αυτοί αίτηση για κύρια σύνταξη θα πρέπει να εξοφλήσουν εφάπαξ ή τμηματικά τις οφειλές τους.
Τμηματική εξόφληση μπορεί να γίνει, εφόσον οι ίδιοι οι οφειλέτες αυτασφαλισμένοι επαγγελματίες δεχθούν να γίνεται κάθε μήνα παρακράτηση από τη  σύνταξη τους. Σχετική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης μέσω 40 ισόποσων μηνιαίων παρακρατήσεων επί αντίστοιχων καταβολών των συντάξεων.
Η παρακράτηση αυτή ξεκινά να επιβάλλεται ακόμα επί της προσωρινής σύνταξης, η οποία εκδίδεται μέχρι να υπολογισθεί και να καταβληθεί η οριστική.
Αυτό σημαίνει πως η εν λόγω παρακράτηση θα μπορούσε να εκμηδενίσει σχεδόν το ποσό της σύνταξης την οποία θα παίρνει προσωρινά ο οφειλέτης αυτασφαλισμένος.
Για παράδειγμα, έστω επαγγελματίας θεμελιώνει φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά χρωστά 22.000 ευρώ στο ταμείο του. Μπορεί να καταβάλλει εφάπαξ τα 2.000 ευρώ και να ρυθμίσει τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ, δεδομένου ότι η ρύθμιση επιτρέπεται μόνο εφόσον οι οφειλές δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. Το υπόλοιπο αυτό χρέος μπορεί να το εξοφλήσει σε έως  40 δόσεις. Δηλαδή προκύπτει μία δόση  της τάξεως των 500 ευρώ, την οποία θα καταβάλλει μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξη του για τα επόμενα 3 χρόνια και 4 μήνες.
Έστω ότι για τον εν λόγω επαγγελματία προκύπτει μία προσωρινή σύνταξη 550 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση ο εν λόγω επαγγελματίας θα πάρει στο χέρι μόλις 50 ευρώ, λόγω της μηνιαίας παρακράτησης των 500 ευρώ υπέρ της εξόφλησης του χρέους του.
Όταν αποδοθεί η οριστική σύνταξη, έστω 1.100 ευρώ, ο ίδιος συνταξιούχος θα παίρνει στο χέρι 600 ευρώ (1.100 ευρώ μείον 500 ευρώ η παρακράτηση) μέχρι να εξοφληθεί ολόκληρο το χρέος του.
http://www.capital.gr/

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.