Σκύλος και παιδί: Πώς θα αποφύγετε τα ατυχήματα

Τα παιδιά αγαπούν τα σκυλιά και το αντίστροφο! Ωστόσο, η πολύ στενή επαφή του σκύλου με το παιδί, μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό του σκύλου, με αποτέλεσμα να επιτεθεί στο παιδί.


Έτσι, μια φαινομενικά φιλική αλληλεπίδραση παιδιού και σκύλου μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τέτοια περιστατικά;

1. Μην αφήνετε ποτέ το παιδί και το σκυλί χωρίς επίβλεψη. Οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πότε ο σκύλος τους είναι εκνευρισμένος, ώστε να παρέμβουν εγκαίρως. Δεν λείπουν ωστόσο και οι περιπτώσεις όπου ο σκύλος μπορεί να δαγκώσει το παιδί μπροστά στα μάτια των γονιών.

Η Christine, Arhant από το Ινστιτούτο Kτηνοτροφίας και Προστασίας των Ζώων, του Κτηνιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και η ομάδα της προσπάθησαν να εξετάσουν γιατί οι επιθέσεις σκύλων είναι τόσο συχνές, ακόμη κι όταν οι γονείς-ιδιοκτήτες είναι παρόντες και πραγματοποίησαν διαδικτυακή έρευνα προσπαθώντας να αποκρυσταλλώσουν τη συμπεριφορά των γονιών κατά την αλληλεπίδραση σκύλου-παιδιού.

«Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες γνωρίζουν τον κίνδυνο δαγκώματος του παιδιού από τον σκύλο», σημείωσε η Arhant. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ωστόσο, υποτιμούν τον συγκεκριμένο κίνδυνο όταν έχουν μικρότερα σκυλιά.



2. Και ο δικός σας σκύλος μπορεί να εκνευριστεί. Ένας στους δύο γονείς και ιδιοκτήτες σκύλων, αφήνουν το παιδί να παίζει με τον σκύλο όσο θέλει, ενώ ισάριθμοι είναι εκείνοι που δεν είναι παρόντες όσο διαρκεί αυτό το παιχνίδι. “Συνήθως όταν το παιδί μας έρχεται σε επαφή με έναν ξένο σκύλο, είμαστε πολύ προσεκτικοί, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον σκύλο της οικογένειας. Τις περισσότερες φορές οι γονείς δεν σκέφτονται ότι ο αγαπημένος τους σκύλος μπορεί να δαγκώσει το παιδί, γιατί παίρνουν ως δεδομένο ότι ο σκύλος τους είναι πιο υπομονετικός από άλλους. Δεν είναι όμως έτσι. Είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στην ανάγκη του σκύλου να ξεκουραστεί και να έχει τον δικό του χώρο”, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας.

3. Σεβαστείτε την ανάγκη του σκύλου για τον δικό του χώρο. Ο σκύλος χρειάζεται χρόνο για ξεκούραση μακριά από τα μικρά παιδιά, που είναι γεμάτα με ενέργεια και διάθεση για παιχνίδι. Με την απομόνωση, όχι μόνο θα εξασφαλίσετε ότι ο σκύλος θα είναι ήρεμος και φιλικός, αλλά και την ασφάλεια του παιδιού.
H έλλειψη χώρου και χρόνου για ξεκούραση, μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα στον σκύλο, με αποτέλεσμα να εκνευριστεί και να δαγκώσει το παιδί. Για αυτό είναι σημαντικό, να μην αφήνετε σκύλο και παιδί χωρίς επιτήρηση. Επίσης, χρειάζεται καθοδήγηση του παιδιού για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στον σκύλο και –όταν χρειάζεται- απομάκρυσνη του σκύλου από το παιδί.



4. Τα παιδιά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο. Ένα παιδάκι που θέλει να παίξει, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ο σκύλος δεν θέλει όλη την ώρα κάποιον να τρέχει από πίσω του και να τον ακουμπά. Aν ο σκύλος εκνευριστεί ή αισθανθεί ότι περιορίζεται μπορεί να γρυλλίσει, να γλείψει το παιδί ή να χασμουριέται.

Ωστόσο, ένα μικρό παιδί δεν μπορεί πάντα να ερμηνεύσει αυτά τα σημάδια. Ακόμη και ένα σκυλί που γρυλλίζει ή δείχνει τα δόντια του, για ένα μικρό παιδί είναι ένα σκυλί που χαμογελάει.



Πηγή:stogiatro.gr