Τα συνδικάτα βράζουν, οι άστεγοι παγώνουν...

H Γαλλία αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κακοκαιρία, με σιβηρικό ψύχος και χιονοπτώσεις που...
προκαλούν ατυχήματα, καταστροφές και θανάτους τουλάχιστον τριών άστεγων ανθρώπων.


Οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης, καθώς μόνο στο Παρίσι καταμετρήθηκαν πρόσφατα πάνω από 3.000 άστεγοι σε απογραφή που διοργάνωσε ο δήμος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε έρευνα του Insee το 2012, οι άστεγοι στη Γαλλία υπολογίζονταν σε 143.000, εκ των οποίων 28.800 γαλλόφωνοι ενήλικες μόνο στην περιοχή του Παρισιού.

Με το τσουχτερό κρύο, αρκετοί άστεγοι καταφεύγουν στις στάσεις του μετρό, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, κάτω από γέφυρες, σε υπόστεγα και απάνεμα μέρη.

Οι γαλλικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Μεγάλου Ψύχους», καλώντας τους αστέγους να καταφύγουν σε ειδικά καταλύματα για στέγαση και σίτιση.

Μέλη οργανώσεων και εθελοντές χτενίζουν τους δρόμους για να βρουν όσους αρνούνται να προσέλθουν στα κέντρα στέγασης.

Προσπαθούν να τους πείσουν να αποδεχτούν τη βοήθεια των αρχών ή τους δίνουν κουβέρτες και ρούχα που θα τους προστατεύσουν από την παγωνιά.

Το θερμόμετρο κατέβηκε τώρα στους -12 βαθμούς Κελσίου και δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσα βελτίωση. Τα ΜΜΕ καλούν τους οδηγούς αυτοκινήτων να αποφεύγουν την κυκλοφορία σε περιοχές που έχουν πληγεί από χιονοπτώσεις και συνιστούν στους ηλικιωμένους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι επιπτώσεις του μεγάλου ψύχους είναι αισθητές στην καθημερινή ζωή και τη διακίνηση.

Η κυκλοφορία περιορίστηκε, οι επιχειρήσεις υφίστανται επιβράδυνση της δραστηριότητάς τους και καθυστερήσεις παραλαβής παραγγελιών. Τα καταστήματα αντιμετωπίζουν μείωση της κατανάλωσης.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σφοδρή αντιπαράθεση με τα συνδικάτα, που προετοιμάζουν μαχητικές κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του καθεστώτος εργασίας των σιδηροδρομικών υπαλλήλων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Eντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει στη διαδικασία των διαταγμάτων γιατί θέλει να «ψηφιστεί ο νόμος πριν από το καλοκαίρι».

Προσδιόρισε ότι το εργασιακό καθεστώς δεν πρόκειται να αλλάξει για όσους είναι ήδη υπάλληλοι στον δημόσιο όμιλο των σιδηροδρομικών μεταφορών SNCF κι ότι οι αλλαγές αφορούν μόνο τους νεοπροσληφθέντες.

Το αρχικό εργασιακό καθεστώς των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, που ισχύει από το 1920, περιλαμβάνει πολλαπλά δικαιώματα, εγγυήσεις και πλεονεκτήματα τα οποία αποκτήθηκαν ως αντάλλαγμα για τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες: λειτουργία και συντήρηση των υποδομών 24 ώρες τη μέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν «βίαιη μετάβαση» και εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση του δημόσιου ομίλου SNCF.

Τέσσερα μεγάλα συνδικάτα (CGT, l’UNSA, SUD-Rail, CFDT) πραγματοποίησαν σύσκεψη και για πρώτη φορά ενώθηκαν στην προοπτική να ξεκινήσουν συλλογικά απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας.

Δίνουν προθεσμία στην κυβέρνηση ένα δεκαπενθήμερο για να πραγματοποιηθεί ο κοινωνικός διάλογος και να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, προκειμένου να υποβάλουν προτάσεις και τροποποιήσεις.

Αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους, θα αποφασίσουν σε σύσκεψή τους στις 15 Μαρτίου την έναρξη κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης.

Η CGT-Cheminots, το μεγαλύτερο συνδικάτο εντός της επιχείρησης, προβλέπει έναν «απεργιακό μήνα» που «θα λυγίσει την κυβέρνηση».
Χαμηλά η δημοτικότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος, που επιμένει να προωθεί πολλαπλές μεταρρυθμίσεις αψηφώντας τις κοινωνικές εντάσεις, αντιμετωπίζει τώρα κλίμα αμφισβήτησης.

Τέσσερις δημοσκοπήσεις δείχνουν κάθετη πτώση της δημοτικότητάς του. Σύμφωνα με έρευνα της YouGov για το Le HuffPost και το CNews, μόνο 30% των Γάλλων έχουν θετικές απόψεις για τη δράση του Μακρόν, ποσοστό που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της θητείας του.

Δημοσκόπηση του BVA-La Tribune-Orange-RTL αποκαλύπτει ότι το 53% των Γάλλων έχει αρνητική εικόνα για τον Μακρόν (ποσοστό υψηλότερο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο) και μόνο το 43% των Γάλλων έχει θετική εικόνα.

Δημοσκόπηση του Harris Interactive καταλήγει ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ χάνουν τρεις πόντους.

Δημοσκόπηση του Odoxa δείχνει ότι το δίδυμο της γαλλικής εξουσίας υφίσταται πτώση 6-7 μονάδων σε έναν μήνα.

Οι Γάλλοι ανησυχούν για τις πολλαπλές μεταρρυθμίσεις σε πεδία που κρίνονται ως ιδιαίτερα ευαίσθητα και για το γεγονός ότι «διαλύονται οι δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά κεκτημένα».

Σχετικά με τη χρήση των διαταγμάτων, οι ερωτηθέντες κάνουν λόγο για «καταπάτηση του δημοκρατικού διαλόγου»...

efsyn.gr