Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

Γιουβέτσι μοσχαράκι



Υλικά για 4-6 άτομα
Προετοιμασία 20' ψήσιμο 90-120'
1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε μερίδες, κατά προτίμηση ποντίκι ή σπάλα
 3/4φλιτζ. έελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη ή στο multi
500 γραμμ. ντομάτες, ώριμες,
ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό
1 κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού
1 κ.γ. κόκκους μπαχαριού
1 ξυλάκι κανέλας 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
αλάτι
 500 γραμμ. κριθαράκι (μέτριο ή χοντρό) ή χυλοπίτες
1 φλιτζ. κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα, τριμμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου και σοτάρουμε το κρέας για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το πιπέρι, το μπαχάρι, την κανέλα, τη ζάχαρη, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας.) Αφαιρούμε την κανέλα και μεταφέρουμε το κρέας με τη σάλτσα του σε ένα κεραμικό ή άλλο πυρίμαχο σκεύος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στο μεταξύ, βράζουμε το κριθαράκι σε λίγο ζεστό αλατισμένο νερό, όσο χρειάζεται, μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Οταν πιει σχεδόν όλο το νερό, το αδειάζουμε στο σκεύος που έχουμε το κρέας και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με το τυρί, ανακατεύουμε ελαφρώς και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Tips
Αν δεν αγαπάτε την κανέλα, το μπαχάρι αρκεί, φτάνει να αυξήσετε την ποσότητα. Προτιμήστε το φρεσκοτριμμένο.

Δυο-τρεις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα τους θα δώσουν ένταση στο φαγητό σας.      www.tovima.gr