Ποινικές διώξεις κατά οφειλετών του Δημοσίου

Στην αυτεπάγγελτη δίωξη των οφειλετών του Δημοσίου οφείλουν να προχωρούν άμεσα οι προϊστάμενοι των εφοριών, προκειμένου να ασκήσουν πίεση για την είσπραξη των χρεών που λιμνάζουν και ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.


Αυτό διαμηνύει έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που κοινοποιήθηκε στη Βουλή, στο οποίο τονίζεται παράλληλα ότι η εφορία μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων των οφειλετών, αλλά και των συνυπόχρεων προσώπων. Ακόμη, οι υπηρεσίες αναζητούν παντού περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και των συνυπόχρεων προσώπων, προκειμένου να προβούν σε κατασχέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο της ΑΑΔΕ, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση να επιδιώξει την είσπραξη και τη διακοπή της παραγραφής των ληξιπροθέσμων σε αυτήν οφειλών, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσής τους, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά και λοιπά μέτρα (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων τους εν γένει στα χέρια τρίτων), κατά των οφειλετών και συνυποχρέων για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά κατά την ελεύθερη κρίση του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, χωρίς διακρίσεις και με κριτήρια απολύτως αντικειμενικά (δηλ. να σχετίζονται με το ύψος της οφειλής ή την παλαιότητα ή το είδος αυτής και όχι επιλεκτικά δηλ. να μην σχετίζονται με το πρόσωπο του οφειλέτη-νομικό ή φυσικό πρόσωπο).

Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), στην προσπάθειά της για ενίσχυση και εντατικοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού και τη συνακόλουθη πάταξη της φοροδιαφυγής, παρέχει συνεχώς οδηγίες με εγκυκλίους στους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. και των Ελεγκτικών Κέντρων να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των οφειλετών καθώς και των συνυποχρέων σε καταβολή προσώπων, με άμεση προτεραιότητα στην είσπραξη χρεών μεγάλων οφειλετών. Ειδικότερα, ως προς τη διαχείριση των οφειλετών αυτών και την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, συστήθηκαν μεταξύ άλλων η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλών σε όλη την επικράτεια.

Επίσης, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής Υπηρεσίας, σε περίπτωση μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο άνω του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000 ευρώ) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 1882/1990, ως τροποποιήθηκε και ισχύει, κατά δέσμια αρμοδιότητα υποβάλλει υποχρεωτικά αίτηση για ποινική δίωξη κατά των οφειλετών ενώπιον του αρμοδίου Εισαγγελέα, η οποία ασκείται αυτεπαγγέλτως.

Πηγή: sofokleousin.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

«Σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνουν βιβλία σε χαρτί»

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια «κολυμπούν» μέσα στον take away καφέ

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων