ΟΑΕΔ: Μόλις ένας στους δέκα ανέργους λαμβάνει επίδομα

Την ώρα που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει προσλήψεις, ως προεκλογικά «δωράκια», χιλιάδες άνεργοι βιώνουν την δραματική πραγματικότητα που επικρατεί, η οποία δεν επιτρέπει καν την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων, αυτών δηλαδή οι οποίοι δεν εργάζονται για περισσότερους από 12 μήνες.

Σε αυτή την αποκάλυψη προχώρησε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, η οποία είπε πως «μόλις το 12% των ανέργων, δηλαδή 150.000 άνθρωποι, καλύπτονται από επίδομα ανεργίας».
Όπως παραδέχθηκε η κ. Καραμεσίνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 «από αυτούς λίγοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και λίγοι το βοήθημα για μακροχρόνια ανέργους, γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις».
Στα πλαίσια της ίδιας συνέντευξης η διοικήτρια του ΟΑΕΔ παραδέχθηκε ότι περίπου ο ένας στους δέκα ανέργους παίρνει επίδομα ανεργίας.
Στη συνέχεια είπε ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί μεν, ωστόσο παραμένει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ δε.
«Το σύνολο των ανέργων είναι 906.000 άτομα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι 844.700. Από αυτούς 653.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δηλαδή είναι άνεργοι άνω των 12 μηνών. Από αυτούς λίγοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και λίγοι το βοήθημα για μακροχρόνια ανέργους γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις» εξήγησε.
Στη συνέχεια αποκάλυψε τη θλιβερή πραγματικότητα αναφορικά στους μακροχρόνια ανέργους, παραδεχόμενη ότι όποιος είναι πάνω από 45 έχει λίγες πιθανότητες να βρει δουλειά, ενώ «η αναπηρία επίσης ενισχύει την ευαλωτότητα», ενώ μίλησε και για ύπαρξη διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών.
«Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ είναι εφαλτήριο για τη διεκδίκηση θέσης εργασίας. Στη διάρκεια της κρίσης ο προβληματισμός ήταν αν τα συστήματα επιδότησης της εργασίας μπορούσαν να λειτουργήσουν σταθεροποιητικά. Στα χρόνια των μνημονίων περίπου 1 εκατ εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά, συνέβη μια κοινωνική καταστροφή. Η λογική μας είναι η εισοδηματική στήριξη μέχρι να βρουν οι άνθρωποι δουλειά και η υποστήριξή τους για να αποκτήσουν μεγαλύτερες δυνατότητες στη διεκδίκηση εργασίας. Η συζήτηση στην ΕΕ είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας» είπε.
Τέλος αναφέρθηκε στους ανέργους που δεν παίρνουν οικονομική βοήθεια από τον ΟΑΕΔ, λέγοντας πως «το σχέδιο είναι ότι αυξάνονται οι θέσεις σε προγράμματα απασχόλησης για να διευκολυνθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες. Από την άλλη δίνεις οικονομικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».    www.in.gr