Εργασιακή ζούγκλα : Οι μισθοί των 300 ευρώ

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα επικοινωνιακό σόου με την αύξηση του κατώτατου μισθού – από τον Φεβρουάριο – κατά 8% περίπου, καταγράφεται μια πρωτοφανής εκτόξευση της φθηνής πλήρους απασχόλησης και της γενικευμένης εργασιακής ευελιξίας στον ιδιωτικό τομέα. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ήδη καταθέσει την πρότασή της για αύξηση του κατώτατου με εύρος από 5% έως 10%.
Οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ύψος της αύξησης θα ληφθούν από την κυβέρνηση προς τα τέλη Ιανουαρίου.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της ανεργίας έρχεται με μισθούς 317 ευρώ για έναν στους τρεις και αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Από τις 100 νέες θέσεις, οι 54 είναι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ύψους 300 ευρώ τον μήνα.
Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον περασμένο Νοέμβριο δείχνουν ότι:
– Χάθηκαν 33.249 θέσεις εργασίας, πλέον των 120.097 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο του 2018. Η χώρα μας παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση των ποσοστών ανεργίας στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημά της περί βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης.
– Η μερική απασχόληση εκτοξεύτηκε στο εκρηκτικό ποσοστό για χώρα της ΕΕ του 57,4%.
– Από το 1,5 εκατ. εργαζομένους οι 422.000 αμείβονται με μισθούς κάτω των 500 ευρώ.

Φτωχή γενιά

Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει – υπενθυμίζεται ότι ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ -, γιγαντώνεται η γενιά των φτωχών εργαζομένων με μισθό 317 ευρώ (καθαρά), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ).
Πάντως το δεύτερο 15ήµερο του Ιανουαρίου περνούν από το Υπουργικό Συµβούλιο η αύξηση του κατώτατου µισθού στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συµπαρασύρει και τις αποδοχές όσων αµείβονται µε τον υποκατώτατο, και µια σειρά από επιδόµατα και αµοιβές. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά για τον άγαμο, νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, εκτιμάται να αυξηθεί από 1/2/2019 περίπου 50 ευρώ, δηλαδή ποσοστιαία αύξηση κοντά στο 8%. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο νέος κατώτατος, που θα ισχύει από τον Φεβρουάριο για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα εμπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ μεικτά. Οι μισθολογικές αυξήσεις αναμένεται να επηρεάσουν τις απολαβές 400.000 μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα.
Αναφερόμενη στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπουργός Εργασιας Εφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε χθες – σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Alpha – ότι «ο κατώτατος μισθός περικόπηκε με νόμο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ το 2012, ενώ συγχρόνως δημιουργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ για τους νέους. Η κυβέρνησή μας προχωρεί, όπως έχει δεσμευτεί, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου. Η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρότασή της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10%. Θα ανακοινώσουμε το ακριβές πόσο της αύξησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».

Έρευνα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ : Παγιώνεται το κλίμα απαισιοδοξίας στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

Την ίδια ώρα, η παγίωση ενός κλίματος απαισιοδοξίας στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι «μηδενικές προσδοκίες» για την αύξηση των αποδοχών τους, το μαζικό αίσθημα ανασφάλειας για τη διατήρηση της θέσης δουλειάς τους, με την ποιοτική υποβάθμιση των όρων εργασίας να συνεχίζεται, αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα βασικά ευρήματα της δεύτερης μέτρησης της έρευνας κοινής γνώμης «Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας», μιας παρέμβασης του Ινστιτούτου Εργασίας / ΓΣΕΕ με στόχο την καταγραφή, συσχέτιση και αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών και πτυχών της αγοράς εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα:
– Το 71% των μερικώς απασχολουμένων δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας τούς επερχόμενους μήνες, καταδεικνύοντας πως οι πιο ευάλωτες κατηγορίες της μισθωτής εργασίας καλούνται να διαβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Ελλειμμα αισιοδοξίας εντοπίζεται στο 56% του συνόλου των εργαζομένων.
– Περισσότεροι από 6 στους 10 δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στον μισθό τους, επιβεβαιώνοντας ότι η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με ουσιαστικό και ολοκληρωμένο τρόπο. www.in.gr