Χωριστές δηλώσεις : Ποιες είναι οι «παγίδες»

Μέσω του Taxisnet μπορούν από φέτος οι σύζυγοι να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.
Ήδη χθες τέθηκε σε λειτουργία η ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας κάθε έγγαμος φορολογούμενος μπορεί για πρώτη φορά στα χρονικά να επιλέξει αν θα υποβάλει ατομικά την δήλωσή του και όχι ως νοικοκυριό, όπως ίσχυε ως τώρα για όλους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι η σχετική εφαρμογή που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση   είναι πλέον διαθέσιμη για τους φορολογούμενους οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση από το ή την σύζυγό τους. Η επιλογή των χωριστών δηλώσεων είναι προαιρετική και όχι αναγκαστική. Θα πρέπει να γίνεται αίτηση από έναν εκ των δύο συζύγων έως τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης.

Οι παγίδες

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να θυμούνται ότι μπορεί να δίδεται η δυνατότητα υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης, πλην όμως, κρύβει πολλές παγίδες για όσους την επιλέξουν.
Επίσης, αυξάνεται το ποσό του ελάχιστου τεκμηρίου που καλείται το ζευγάρι να καλύψει. Το ελάχιστο τεκμήριο κάθε συζύγου καθορίζεται ατομικά στα 3.000 ευρώ για τον καθέναν, για το ζευγάρι συνολικά αυξάνεται στις 6.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει για το έγγαμο ζευγάρι με κοινή δήλωση.
Παράλληλα, τα τεκμήρια θα καλύπτονται από το ατομικό εισόδημα του καθενός και όχι από το οικογενειακό εισόδημα που δηλώνουν αθροιστικά.
Προσοχή! Μπορεί να χαθούν ή να μειωθούν κοινωνικά επιδόματα, αφού ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα.
Στην ξεχωριστή φορολογική δήλωση ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να καλύψει μόνος του το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα. Τέλος το εισόδημα των ανήλικων τέκνων δηλώνεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι αυτού που ασκεί την γονική μέριμνα.

Τα υπέρ

Η ξεχωριστή δήλωση συμφέρει τα έγγαμα ζευγάρια τα οποία έχουν διαφορετικό πρόσημο στο αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του εισοδήματός τους. Ή ακόμη στις περιπτώσεις που ο σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και η σύζυγος δικαιούται επιστροφής φόρου.    https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses                         www.in.gr