250% πάνω οι κλήσεις στη γραμμή ψυχολογικής στήριξης

Κατάθλιψη, άγχος και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους ρευματοπαθείς στη χώρα μας. Μάλιστα οι κλήσεις στην Τηλεφωνική Γραμμή ..
Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) αυξήθηκαν κατά 49% το 2018 σε σχέση με το 2017, στοιχείο που αποδεικνύει το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι 2.500.000 ασθενείς με ρευματοπάθειες. 
Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή από το 2008 έως και το 2018, η αύξηση των κλήσεων έφτασε στο απροσδόκητο 250%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΕΑΝΑ από το σύνολο των καλούντων στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210-8237302), το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε μικρότερο ποσοστό τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, την ψωριασική αρθρίτιδα, τη νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, την ινομυαλγία, την οστεοαρθρίτιδα και το σκληρόδερμα.

Οι κλήσεις που αφορούσαν άτομα με άλλα ρευματικά νοσήματα άγγιζαν το 7%, ενώ χωρίς διάγνωση είναι το 9% και με πολλαπλή διάγνωση το 3%. Αντίθετα, τα προβλήματα ψυχικής υγείας (καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις) ήταν το αποκλειστικό θέμα του 38% των κλήσεων. Παράλληλα, το 22% των κλήσεων σχετιζόταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή), το 11% με εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, όπως η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας ή η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας και, τέλος, το 29% με ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία του συλλόγου.

H συνεχής αυξητική τάση της τηλεφωνικής γραμμής επηρέασε πολύ θετικά και τις άλλες δράσεις που περιλαμβάνονται στο Ψυχοκοινωνικό Πρόγραμμα Υποστήριξης της ΕΛΕΑΝΑ. Οι ατομικές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΕΛΕΑΝΑ σχεδόν τριπλασιάστηκαν (από 49 το 2017 έφτασαν τις 123 το 2018) και οι συναντήσεις των ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης διπλασιάστηκαν.

Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 210-8237302 έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα Δευτέρα με Παρασκευή 10.00 με 20.00, που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους.

Ρίτα Μελά
dimokratianews.gr