Ελιές Καλαμών, οι πιο υγιεινές στον κόσμο


Τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση των ελιών καλαμών στην ανθρώπινη υγεία αναδεικνύει έρευνα Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στην κλινική μελέτη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, συμμετείχαν εθελοντικά 20 άτομα που δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή, ηλικίας 22 - 65 ετών, τα οποία για 60 ημέρες «έβαλαν» στη διατροφή τους τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών.
Βάσει της έρευνας, στους εθελοντές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της HDL («καλή χοληστερόλη») και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης («κακή χοληστερόλη»).
Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στον λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας.
Η ομάδα ερευνητών αποτελείται μεταξύ άλλων από τον δρ. Μαγιάτη Προκόπη, τη δρ. Μέλλιου Ελένη, την ερευνητική τους ομάδα καθώς και τη δρ. Μάρθα Σπυριδούλα Κατσαρού.
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται και από τη δεύτερη έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις.
Σύμφωνα με ερευνητές η κατανάλωση καθημερινά ελιών Καλαμών μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
ΑΜΠΕ