Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Όσοι εκτίθενται συχνά σε φυτοφάρμακα στο εργασιακό τους περιβάλλον διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών ασθενειών και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.
Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Hearth Association», η οποία εκδίδεται από την
Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και είναι ανοιχτής πρόσβασης.        

Αναγκαίος ο εξοπλισμός για όσους έρχονται συχνά σε επαφή με φυτοφάρμακα

Η Μπεατρίζ Λ. Ροντρίγκες, μια από τους συντάκτες της μελέτης και καθηγήτρια γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, στη Μανόα εξηγεί ότι τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μελέτη καθιστούν αναγκαία τη χρήση εξοπλισμού για την προστασία από τα φυτοφάρμακα.
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αυτοί που λόγω επαγγέλματος έρχονται συχνά σε επαφή με φυτοφάρμακα, να το αναφέρουν στις ιατρικές τους εξετάσεις και να υπάρχει στο ιατρικό τους αρχείο.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 8.000 Ιάπωνες Αμερικάνοι από το Οάχου της Χαβάης την περίοδο 1965 – 1968 στο πλαίσιο του Προγράμματος Καρδιάς της Χονολουλού του Ιατρικού Κέντρου «Kuakini».
Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία 45 – 68 ετών και η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφορές σχετικά με την εργασία τους και την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Η έρευνα διήρκεσε μέχρι το 1999 δηλαδή 34 χρόνια περίπου και σε αυτό το χρονικό σημείο οι ερευνητές διερεύνησαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Για την εκτίμηση των επιπέδων έκθεσης σε φυτοφάρμακα χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA – Occupational Safety and Health Administration).

Αυξημένος κίνδυνος ακόμα και δέκα χρόνια μετά την έκθεση

Τα πρώτα 10 χρόνια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι αυτοί που εκτίθεντο πολύ συχνά σε φυτοφάρμακα είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ σε αυτά. Η σχέση αυτή με τα καρδιακά νοσήματα δεν επιβεβαιώθηκε για τη μέτρια έκθεση σε φυτοφάρμακα.
Τα φυτοφάρμακα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο ημιζωής με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις τους να ενδέχεται να εμφανιστούν πολλά χρόνια μετά. Οι μελετητές ασχολήθηκαν με το ρόλο της μεσολάβησης διαφορετικών χρονικών διαστημάτων.
Βρέθηκε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού ήταν τα 10 πρώτα χρόνια μετά την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Μετά από 34 χρόνια, όμως, η σχέση αυτή δε φάνηκε να διατηρείται.
Η Ροντρίγκες υποστηρίζει ότι αυτό το τελευταίο εύρημα ενδέχεται να οφείλεται σε άλλους παράγοντες που γίνονται σοβαρότεροι με την ηλικία και επικαλύπτουν τον ρόλο των φυτοφαρμάκων.
Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν μόνο άντρες, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη γενικευσιμότητα των ευρημάτων και σε πληθυσμούς γυναικών.
Η Ζάρα Μπεργκ, μια από τους συντάκτες της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια επιστήμης στο κέντρο επιμόρφωσης «Fort Peck Community College», στην Πόπλαρ της Μοντάνα, τονίζει ότι οι άντρες και οι γυναίκες ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στην έκθεση σε φυτοφάρμακα και κάτι το οποίο βλάπτει τους μεν δεν είναι διόλου βέβαιο ότι βλάπτει και τους δε.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις διαφορετικές ορμόνες μεταξύ των δύο φύλων.
Πηγή: American Heart Association & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Έξι εκατομμυρίων ετών τα «ανθρώπινα» ίχνη στην Κρήτη;

Αρχαιότερο κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος φαίνεται να είναι το πιο παλιό, καταγεγραμμένο ανθρωπόμορφο αποτύπωμα.

Οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική περίπου 4,5 αιώνες πριν από τον Κολόμβο

Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική τουλάχιστον από το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν 1.000 χρόνια και περίπου 4,5 αιώνες νωρίτερα από ό,τι την ανακάλυψε ο Κολόμβος.

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας νιαουρίζει τη νύχτα

Η γάτα σας νιαουρίζει και σας αφήνει άυπνους όλη τη νύχτα; Πιθανόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας το έχει ήδη βιώσει αυτό στο παρελθόν. Τι να κάνουμε αν κάθε βράδυ η γάτα μας δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε;

Τυρί φέτα – Προβληματισμός για τα κρούσματα νοθείας

Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται το πλέον εμβληματικό ελληνικό προϊόν, η φέτα. Τα κρούσματα νοθείας που «είδαν το φως της δημοσιότητας» τους τελευταίους μήνες με διακίνηση προϊόντων –

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Με τη σάτιρα τα βάζει το ΕΣΡ...

Μετά το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», για εκπομπή του 2016 που αφορούσε τον Σόιμπλε το Ραδιοτηλεοπτικό έβαλε στο στόχαστρο την «Ελληνοφρένεια».....