Κομπίνα στα μεταχειρισμένα: Πουλάνε αυτοκίνητα μετά από ολική καταστροφή!

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr πληθαίνουν συνεχώς τα κρούσματα σύμφωνα με τα οποία ανυποψίαστοι καταναλωτές έχουν αποκτήσει κάποιο αυτοκίνητο που προέρχεται από…

«ολική καταστροφή»! Ναι σωστά διαβάσατε τα κατεστραμμένα οχήματα τις περισσότερες φορές έχουν επισκευαστεί με το δυνατότερο χαμηλό κόστος ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος κάποιοι έχουν χρησιμοποιήσει τα έγγραφα του κατεστραμμένου οχήματος σε κάποιο ίδιο κλεμμένο όχημα!

Ειδικότερα όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες σε περίπτωση που σε κάποιο όχημα που πρέπει να αποζημιώσουν είναι υπέρογκο το κόστος επισκευής του τότε επιλέγουν την «ολική καταστροφή» και αποζημιώνουν με μετρητά τον κάτοχό του με την υποχρέωση βέβαια εκείνος να το μεταβιβάσει στην ασφαλιστική εταιρεία. Κατόπιν οι ασφαλιστικές εταιρείες τα κατεστραμμένα οχήματα τα μεταπουλάνε κυρίως σε φανοποιεία ή εταιρείες ανακύκλωσης.
Οι μεν πρώτοι, δηλαδή οι φανοποιοί τα επισκευάζουν και τα μεταπουλάνε οι δε δεύτεροι τα πουλάνε κομμάτι-κομμάτι. Ωστόσο κάποιοι φανοποιοί έχουν προχωρήσει περαιτέρω τον ορισμό της απατεωνιάς και βρίσκουν αντίστοιχα οχήματα (ίδιο μοντέλο, ίδιο χρώμα και ίδιο κυβισμό κινητήρα) στη συνέχεια δηλώνουν κλοπή του οχήματος και εισπράττουν αποζημίωση. Αφού λοιπόν έχουν ένα αυτοκίνητο αλλά χωρίς χαρτιά λόγω δήλωσης της κλοπής του, παίρνουν τα έγγραφα του οχήματος που δεν επισκευάζεται και με τη χρήση της τεχνολογίας αλλάζουν τον αριθμό πλαισίου αλλά και του κινητήρα στο κλεμμένο όχημα και «παντρεύουν» τα δύο οχήματα.
Σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι διπλά χαμένες καθώς έχουν αποζημιώσει δύο αυτοκίνητα και οι φανοποιοί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι καθώς με ελάχιστα χρήματα βγάζουν υπέρογκα κέρδη! Τώρα όσοι φανοποιοί δεν κάνουν παρανομίες και αποφεύγουν τις… «μαϊμουδιές» προσπαθούν να προμηθευτούν τα ανταλλακτικά που χρειάζονται για την επισκευή του κατεστραμμένου οχήματος με όσο τον δυνατόν χαμηλότερο κόστος ώστε να κερδίσουν περισσότερα.

Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας είναι στις περισσότερες φορές να έχει επισκευαστεί ένα αυτοκίνητο με φθηνό και επικίνδυνο τρόπο και ο νέος του ιδιοκτήτης δεν έχει ιδέα τι έχει αποκτήσει. Σε άλλα κράτη-μέλη αλλά και στις ΗΠΑ όταν ένα όχημα οδεύει για ολική καταστροφή από τις ασφαλιστικές εταιρείες υπάρχει ένα ηλεκτρονικό μητρώο όπου αναγράφονται όλοι οι αριθμοί πλαισίου των οχημάτων που έχουν χαρακτηριστεί για ολική καταστροφή ώστε και οι υποψήφιοι αγοραστές να γνωρίζουν τι έχουν αγοράσει.
Στην Ελλάδα όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς δεν γίνεται απολύτως τίποτα!
Ωστόσο τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία ανακαλύπτουν συνήθως αμέσως αν το όχημα που τους έχει πάει κάποιος πελάτης για ανταλλαγή προέρχεται από «ολική καταστροφή» όπως επίσης και κάποιοι ασφαλιστικοί πράκτορες.