Μπουλντόζες, σεκιούριτι και ΜΑΤ «πάτησαν» τα Άγραφα...

Ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της εγκατάστασης των δύο πρώτων βιομηχανικών πάρκων στα Αγραφα. Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων, φορέων, συλλόγων και των δημάρχων της περιοχής,
την περασμένη εβδομάδα κατασκευάστριες εταιρείες των έργων ανέβασαν μηχανήματα συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και σεκιουριτάδων.

Την κερκόπορτα για...
 την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών άνοιξε ο δασάρχης Καρπενησίου με άδεια που εξέδωσε, την οποία επικαλούνται οι εταιρείες, ωστόσο πρόκειται για παράνομη αδειοδότηση, που αψηφά προκλητικά όρο που θέτει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και άρα η έναρξη εργασιών είναι παράνομη.


Από την πλευρά τους, οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Ελλάκτωρ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι ενώ οι κινήσεις τους είναι καθ' όλα νόμιμες, δυσφημούνται για ακατανόητους λόγους.

Αν και το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί άνθρωποι των εταιρειών Ανεμοδομική ΑΕΕ και Πουνέντης ΑΕΕ, που επιχειρούν την κατασκευή των δύο πρώτων αιολικών σταθμών στα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου -συνολικά περιλαμβάνουν 40 ανεμογεννήτριες (σε υψόμετρο από 1.500 έως 2.000 μέτρα)-, επιχειρώντας να εξαγοράσουν εκτάσεις κτηνοτρόφων, αυτό που συμβαίνει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες εκεί ψηλά στα Αγραφα αγγίζει τα όρια του σουρεαλιστικού.

Αστυνομοκρατία

Προκειμένου να προωθηθούν τρία λαστιχοφόρα μηχανήματα ιδιωτικής τεχνικής εταιρείας, ώστε να ξεκινήσουν τις εργασίες κοντά στον αυχένα της Νιάλας, πάνω από τον οικισμό Καμάρια, επιστρατεύτηκαν για τη συνοδεία και την «προστασία» τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από την Ευρυτανία και την Καρδίτσα, ακόμη και «κλούβα» με ΜΑΤ.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και σε άλλα κομβικά σημεία του βουνού, ελέγχουν όποιον θέλει να προωθηθεί προς τα ψηλά, ουσιαστικά απαγορεύοντας την πρόσβαση, ενώ σεκιουριτάδες αλωνίζουν στο βουνό εδώ και μήνες. Ετσι, η ευρύτερη περιοχή στα όρια των θεσσαλικών και ευρυτανικών Αγράφων βρίσκεται αποκλεισμένη από έναν αστυνομικό κλοιό.

Το καθεστώς αστυνομοκρατίας που έχει επιβληθεί αυτές τις μέρες στα Αγραφα για χατίρι των ιδιωτικών εταιρειών κατασκευής αιολικών εγκαταστάσεων συμπληρώνεται από τις αστυνομικές έρευνες σε ιδιόκτητα κτίσματα ανθρώπων που δεν είναι θετικά διακείμενοι στα σχέδια ισοπέδωσης των βουνοκορφών, με την αιτιολογία ότι πραγματοποιούνται έρευνες για ναρκωτικά και για τον… Παλαιοκώστα.

Η εμφάνιση των μηχανημάτων και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε την κινητοποίηση αρκετών κατοίκων της περιοχής και μελών οργανώσεων που εναντιώνονται στην εγκατάσταση των αιολικών, οι οποίοι κάλεσαν σε συγκέντρωση στις 21/9 στον σιδηροδρομικό σταθμό Καρδίτσας. Η διαμαρτυρία βρέθηκε επίσης υπό στενό αστυνομικό κλοιό, που ακολούθησε την αυτοκινητο-πορεία στα βουνά των Αγράφων.

Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βραγγιανών οι ισχυρές αστυνομικές έκλεισαν τον δρόμο και απαγόρευσαν την πρόσβασή τους προς τον αυχένα της Νιάλας.

Η εγκατάσταση μηχανημάτων για τα αιολικά έργα στα Αγραφα προκάλεσε την αντίδραση της δημάρχου και μελών του δημοτικού συμβουλίου της Λίμνης Πλαστήρα.

Οπως ανέφεραν σε δήλωσή τους, «η εταιρεία, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες από Δασαρχείο, υπουργείο και δήμους, προέβη παράνομα στην εγκατάσταση των μηχανημάτων έργων. Είναι έτοιμη να επέμβει παράνομα στη φύση και το περιβάλλον των Αγράφων, χωρίς να έχει καταθέσει ουσιαστική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (…)». Στη συνέχεια, καταδικάζουν την αστυνομική παρουσία στην περιοχή «με στόχο την προστασία της εταιρείας, που είναι παράνομη. Η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να ζητήσει τις σχετικές άδειες και όχι να κάνει πλάτες στην εταιρεία», ανέφεραν, απαιτώντας την άμεση αναστολή των εργασιών...     nonews-news.blogspot.com