Νέο ασφαλιστικό : Πόσα χρήματα θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Κύρια αλλαγή του, είναι ότι προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών για τους ασφαλισμένους και αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα.
«Αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τους σχεδιασμούς του κάθε ασφαλισμένου. Το ασφαλιστικό παύει, με λίγα λόγια, να είναι Φορολογικό».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα «αγκαλιάσουν» την πρόταση της κυβέρνησης,
«Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε εισόδημα στους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο. Αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές. Γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους. Και τους καλούμε μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία, να τα αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στόχος του νέου συστήματος είναι ο ασφαλισμένος να επιλέγει το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλει, με βάση τις οποίες θα προσδιορίζεται η σύνταξη που θα λαμβάνει.
Έτσι, όσο μεγαλύτερες θα είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος θα είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα τους και η θέσπιση ασφαλιστικών κατηγοριών.
Οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020 θα έχουν ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.       
Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι η τριετής εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου οδήγησε σε μείωση της εισπραξιμότητας και αύξηση της φοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα η εισπραξιμότητα έχει κολλήσει στο 56%-60% και το δηλωθέν εισόδημα εμφανίζεται μειωμένο με αποτέλεσμα μετά τον συμψηφισμό κάθε χρόνο ο ΕΦΚΑ να επιστρέφει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Η κυβέρνηση θέλει να ετοιμάσει το ταχύτερο δυνατό το νέο ασφαλιστικό και να έχει καταθέσει το νέο σχέδιο νόμου, προκειμένου αφενός να μην υπάρξει κενό, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου να πάψει η «αιμορραγία» δεδομένου ότι οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών είναι ουσιαστικά στον αέρα.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατ. αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι αντισυνταγματικό καθώς υπολογίζεται στο 20% -δεν έχει ενσωματωθεί στο σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου η τελευταία αλλαγή του 2019, με την οποία η εισφορά έπεσε από 20% στο 13,33%- του εισοδήματός τους.

Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα για το ασφαλιστικό

Από το 2020 θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το 1,4 εκατ. μη μισθωτών, οι οποίοι καλούνται εντός του 2019 να εξυπηρετούν κανονικά τις εισφορές του ΕΦΚΑ όπως αναρτώνται κάθε μήνα, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η κατώτερη ασφαλιστική κλάση, πιθανώς, βάσει των εισηγήσεων που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται, μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας).
Στη συνέχεια η ασφαλιστική εισφορά θα ανέρχεται ως εξής:
– Για τη 2η κατηγορία 250 ευρώ το μηνά
– Για την 3η κατηγορία 300 ευρώ το μήνα
– Για την 4η κατηγορία 350 ευρώ το μήνα
– Για την 5η κατηγορία 430 ευρώ το μήνα
– Για την 6η κατηγορία 530 ευρώ το μήνα και
– H έβδομη, που θα αφορά νέους ασφαλισμένους, κάτω από 200 ευρώ το μήνα.
Με βάση το νέο σύστημα εισφορών που θα προκύψει από το νέο έτος για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα αποσυνδέεται το εισόδημα με τις εισφορές και ουσιαστικά επανέρχεται το παλαιό σύστημα με τις ασφαλιστικές κλάσεις, από τις οποίες ο κάθε επαγγελματίας θα επιλέγει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα και βέβαια αυτή στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά με επιτυχία. Κάθε ποσό εισφορών θα αντιιστοιχίζεται µε συγκεκριμένη προσδοκώμενη μελλοντική σύνταξη.
Πέρυσι, τους πρώτους οκτώ µήνες είχαν αντίστοιχα εισπραχθεί 978 εκατ. ευρώ. Με το νέο σύστηµα των σταθερών ποσών, στο υπουργείο Εργασίας προσδοκούν σε αύξηση της εισπραξιµότητας.   www.in.gr