Απαγόρευση κυκλοφορίας : Έρχονται περιορισμοί σε χρόνο μετακινήσεων και αριθμό SMS

Εισηγήσεις για αυστηριοποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί η παραβίαση των μέτρων καθώς η χώρα μπορεί να βρεθεί από τα τέλη Απριλίου σε μια αναγέννηση «τρόμου» της επιδημίας.  
        

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στον OPEN ανέφερε ότι οποιοσδήποτε περιορισμός ληφθεί από εδώ και πέρα, είτε χρονικός, είτε όσον αφορά τις μετακινήσεις, δεν θα αφορά αυτούς που είναι ήδη συνεπείς.
«Οι λίγοι που κάνουν κατάχρηση και χρησιμοποιούν το έντυπο ή τα sms για να βγουν έξι φορές την μέρα, κάθε φορά για διαφορετικό λόγο και να είναι στην ουσία όλη μέρα έξω, αυτοί θα νιώσουν πράγματι σύσφιξη των μέτρων», είπε ο κ. Πέτσας και εξειδίκευσε:
«Τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να είναι ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα 2ωρο, ένα 3ωρο για μια συγκεκριμένη μετακίνηση. Ένας άλλος περιορισμός μπορεί να είναι να μην βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1 ή 2 φορές την ημέρα για συγκεκριμένες αιτίες».
Η ανακοίνωση των μέτρων είναι θέμα ημερών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ακόμη ειδικά μέτρα με ελέγχους σε διόδια, περιφερειακούς δρόμους, σταθμούς λεωφορείων κλπ., θα ληφθούν εν όψει του Πάσχα με τον φόβο μαζικής «απόδρασης» προς τη επαρχία.

Νέα μέτρα για μετακίνηση και μεταφορά επιβατών

Χθες έγιναν γνωστά τα συμπληρωματικά μέτρα της κυβέρνησης για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης (όπως ταξί, τρόλεϊ λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.).
Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης προς αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κοροναϊού, τα εν λόγω μέτρα έχουν ισχύ έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.
Αναλυτικά προβλέπονται :
-Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη.
-Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
-Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
-Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του. Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.
Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους. Η προσωρινή ακινησία που χορηγείται διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.             www.in.gr