Τουρισμός στην Ελλάδα: Όλοι οι κανόνες για πτήσεις και ξενοδοχεία

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της χώρας εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού είναι αναμφισβήτητα ο τουρισμός. Παρά την αδιαμφισβήτητη «χασούρα» που θα έχουν όσοι βιοπορίζονται από αυτόν, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να εκπονήσουν ένα βιώσιμο πλάνο και να διασωθεί -έστω και σε ένα βαθμό- η σεζόν.
Σύμμαχος θα είναι για άλλη μια
φορά ο καιρός με τις προβλέψεις για ένα εκ των θερμότερων καλοκαιριών των τελευταίων πολλών ετών να οδηγούν σε διεύρυνση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου.              

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Κι ενώ τα περισσότερα διεθνή και έγκριτα μέσα διαφημίζουν τη χώρα μας ως τον κατάλληλο προορισμό για το φετινό καλοκαίρι, ερωτηματικό αποτελούσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για ξενοδοχεία και αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό που θα τεθούν σε ισχύ.
Στην αποκάλυψη αυτών προχώρησε, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.
Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε παραδώσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχει συντάξει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, στους φορείς του τουρισμού για διαβούλευση και υποβολή προτάσεων από την πλευρά τους.

Όλοι οι κανόνες για πτήσεις, ξενοδοχεία και τουρίστες

Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοχάρης προβλέπεται ότι:
– Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κοροναϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.
– Αναλόγως, και οι Ελληνες τουρίστες, βάσει διακρατικών προφανώς συμφωνιών, που θα θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους.
– Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης προκειμένου, όπως είπε, να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.
– Προκρίνεται επίσης για πτήσεις ορισμένης διάρκειας (έως τεσσάρων ωρών, είπε ο υπουργός) να μην σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.
– Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.
– Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κοροναϊού.
– Κάθε ξενοδοχείο – τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κοροναϊό. Τα τεστ για κοροναϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».
– Θα γίνει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου σε ειδικούς κανόνες υγιεινής.
– Δεν θα υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων.
– Οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.
Ο υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρος, για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές. Τέλος, ο ίδιος είπε ότι από τα 18 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα που είχαμε πέρυσι, φέτος θα έχουμε το πολύ 8 δισ. ευρώ.www.in.gr