Δήμος Καρύστου: Κολύμπι σε διάσημες παραλίες, «βουτιά» σε τοπικές γεύσεις και αίσθηση αυθεντικής φιλοξενίας

Γαλαζοπράσινα νερά, χρυσές αμμουδιές και ανεμελιά για αξέχαστες διακοπές υπόσχεται ο Δήμος Καρύστου, τόπος όπου μια από τις εκατοντάδες παραλίες του πρωταγωνιστεί στη φετινή διεθνή καμπάνια του Ελληνικού Τουρισμού. Στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας – την Εύβοια- ο Δήμος Καρύστου με σύνθημα «Το νησί απέναντι»,
μια ανάσα από την Αττική, απέναντι από τα ανατολικά της παράλια, σας καλωσορίζει και σας υπόσχεται να απολαύσετε ανέμελες διακοπές, με ασφάλεια, που θα σας μείνουν, πραγματικά, αξέχαστες.
Ο Δήμος Καρύστου στη Νότια Εύβοια, όπου βρέχεται από τον ήρεμο Ευβοϊκό κόλπο αλλά και από τα ταραγμένα νερά του Καβοντόρου, με την Κάρυστο, τα Στύρα, το Μαρμάρι και τον Καφηρέα, διαθέτει πανέμορφα τοπία και ποικίλες δραστηριότητες για οικογένειες και για μοναχικούς, για ζευγάρια και για παρέες, για ρομαντικούς και εναλλακτικούς. Προσφέρει μια δροσερή εμπειρία με ήλιο και θάλασσα, βουνά, φαράγγια, ποτάμια, καταρράκτες και πηγές, γραφικά χωριά και παραλιακά θέρετρα, αρχαία κάστρα, φρούρια και πολιτισμό, τοπικά προϊόντα, θαλάσσια σπορ, νησάκια και το κυριότερο ζεστή φιλοξενία από τους ντόπιους, δώδεκα μήνες το χρόνο!
1._karystos.jpg
«Με χαμόγελο και πλεόνασμα αγάπης, ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους επισκέπτες μας που δεν αρκούνται στα τετριμμένα αλλά αναζητούν εναλλακτικές προτάσεις διακοπών. Τα Στύρα, το Μαρμάρι, η Κάρυστος και ο Καφηρέας θα ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία και σίγουρα δεν θα διαψεύσουν τις προσδοκίες όσων επιλέξουν το Δήμο Καρύστου για ποιοτικές διακοπές, όλο το χρόνο» εξηγεί ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος.       
Το όνομά της ξακουστό από την περίφημη πέτρα Καρύστου, στέκει στο νοτιότερο άκρο του Ευβοϊκού κόλπου, συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό, και αποτελεί την έδρα του Δήμου Καρύστου.
Η παραθαλάσσια Κάρυστος θυμίζει νησί και υπόσχεται γαλήνη, ξεκούραση και πληθώρα επιλογών για τις διακοπές σας, είτε αυτές θα επιλεχθούν το καλοκαίρι είτε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Απολαυστική η βόλτα κατά μήκος της παραλιακής της οδού, όλες τις ώρες της ημέρας, με τα ταβερνάκια και τα ουζερί, τα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία να σας προ(σ)καλούν για μια στάση.
Το ενετικό φρούριο Μπούρτζι, χτισμένο στα μέσα του 13ου αιώνα, δίπλα στο λιμάνι, το αρχαιολογικό μουσείο στο Γιοκάλειο Πνευματικό Ιδρυμα με εντυπωσιακά εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή, οι πλατείες και τα νεοκλασικά κτίρια, το Μαυσωλείο που χρησιμοποιήθηκε ως τάφος Ρωμαίου αξιωματούχου, το Κτήμα Μοντοφώλι ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος σε έκταση 32 στρ. καθώς και το κάστρο Καστέλο Ρόσσο στους πρόποδες της Οχης που ατενίζει την πόλη και τον κόλπο της, είναι μερικά από τα σημαντικά αξιοθέατα της αρχοντικής πόλης.
3.karystos_panoramiki.jpg
Όσο για τις παραλίες της, η Ψιλή Αμμος, το Αγαλμα προς τον οικισμό Μπούρο, ο Κάβος, τα Μάρμαρα, σ’ όλο το μήκος της δυτικής παραλίας, αλλά και η Αγία Παρασκευή θα ικανοποιήσουν όλους όσους αναζητούν οργανωμένες πλαζ. Η Αγ. Ειρήνη, το Νησάκι, τα Μνήματα, το Καλαμίτσι, το Λιβαδάκι κ.ά. προσφέρονται για εκείνους που αναζητούν ηρεμία.

Μαρμάρι – Ανόθευτα ελληνικά τοπία

Χαρακτηρισμένο από το National Geographic ως ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς διεθνώς για τους surfers, το αυθεντικό Μαρμάρι, μόλις μια ανάσα από την Αττική, τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας και για έναν πρόσθετο λόγο.
Η παραλία Μεγάλη Αμμος είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια της φετινής διεθνούς καμπάνιας που ‘τρέχει’ ο ελληνικός τουρισμός. Εδώ λοιπόν, στο Μαρμάρι, στο θαλάσσιο στενό ανάμεσα στην Εύβοια και τους Πεταλιούς, βρίσκεται η διάσημη παραλία, αυτή η λωρίδα λευκής άμμου, που έχει την ιδιαιτερότητα, κάθε χρόνο, ανάλογα με τον καιρό, να αλλάζει μορφολογία.
4.megali_ammos.jpg
Αγαπημένη παραλία των windsurfers, των kitesurfers αλλά και όλων όσοι θέλουν να την απολαύσουν από κοντά, και όχι, μόνο μέσα από βίντεο και φωτογραφίες. Ωστόσο, οι παραλίες στο γραφικό Μαρμάρι, δεν σταματούν στη Μεγάλη Αμμο. Ο Κάβος, το Κοκκίνι, η Τριανταφυλλένια, ο Φυγιάς βρίσκονται κοντά στο λιμάνι του Μαρμαρίου, η Ζάστανη προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην περιοχή, το δε Γιαννίτσι, ο Αγιος Δημήτριος, οι Καλλιανοί – παραλία όπου καταλήγει το περίφημο φαράγγι του Δημοσάρη- βρέχονται από τα νερά του Αιγαίου πελάγους.
Όσο για το σύμπλεγμα των Πεταλιών θα προσελκύουν το ενδιαφέρον σας με τα γαλαζοπράσινα νερά τους που θυμίζουν…. Καραϊβική, με τον εντυπωσιακό βυθό τους και τις ερημικές τους παραλίες. Αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις της κατάδυσης και της εξερεύνησης του βυθού, προσβάσιμος με σκάφος ή με οργανωμένη εκδρομή.
5.kallianoi.jpg

Στύρα – δημοφιλές παραθεριστικό θέρετρο

Στο βορειότερο τμήμα του Δήμου Καρύστου, το δημοφιλές παραθεριστικό θέρετρο των κατοίκων της Αττικής, ήδη από τη δεκαετία του ’60, αποτελεί από τις κορυφαίες επιλογές για σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα.
6.nea_styra.jpg
Μόλις 45 λεπτά της ώρας χρειάζονται για να περάσετε με το φεριμπότ από το πορθμείο της Αγίας Μαρίνας Αττικής στα Νέα Στύρα, εκεί όπου θα κολυμπήσετε σε πανέμορφες παραλίες, θα γευτείτε φρέσκο ψαράκι μπροστά στη θάλασσα, θα απολαύσετε ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές. Η οργανωμένη πλαζ δίπλα στο λιμάνι με τα ρηχά νερά αλλά και η Κεφάλα είναι ιδανικές για οικογένειες. Παράλληλα, η αμμώδης Παναγιά επίνειο του παραδοσιακού Αλμυροποτάμου με τουριστική υποδομή, αλλά και οι άλλες πιο μακρινές παραλίες όπως ο Λιμνιώνας Μεσοχωρίων από την πλευρά του Αιγαίου, καθώς και οι παραλίες των Τσακαίων, του Νιμποριού, το Αλμυρίκι Μεσοχωρίων δημοφιλής στη νεολαία, ο Χάρακας με τη δύσκολη πρόσβαση αλλά και ένα κρυμμένο ναυάγιο στο βυθό του συμπληρώνουν τις επιλογές για δροσιστικές βουτιές στην περιοχή.
Στα Στύρα (4 χλμ. από το επίνειό τους) μπλεχτείτε στα στενά σοκάκια με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις λουλουδιασμένες αυλές τους, στη δε Μεγάλη Βρύση θα μαγευτείτε από το φυσικό καταπράσινο τοπίο με τα αιωνόβια πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά, τις ρεματιές. Σύμφωνα δε με την παράδοση, σ’ αυτόν τον χώρο, κατά την αρχαιότητα, υπήρχε Ασκληπιείο, τόπος ίασης των ασθενών.
Κατά την παραμονή σας στα Στύρα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Κάστρο των Αρμένων, σήμα κατατεθέν της περιοχής, δημιούργημα των Φράγκων, που δεσπόζει στην κορυφή του Αγίου Νικολάου, στο βουνό Κλιόσι και το Δρακόσπιτο.
7.pyli_armenon_styra.jpg

Καφηρέας – Το «Χρυσό Ακρωτήρι»

Στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και σε απόσταση 60 χλμ. από την Κάρυστο, βρίσκεται ο Καφηρέας – το Κάβο Ντόρο- το ακρωτήρι της Εύβοιας, κουβαλώντας μαζί του θρύλους αιώνων. Παραθαλάσσιοι οικισμοί κατά μήκος της ακτογραμμής του Κάβο Ντόρο αλλά και ημιορεινοί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως ο Αντιάς όπου οι κάτοικοί του έχουν την ικανότητα να συνεννοούνται με σφυρίγματα.
8.kabo_ntoro.jpg
Μοναδικό ανάγλυφο και φυσικό κάλλος, πλούσια βλάστηση, μονοπάτια και ονομαστά φαράγγια όπως αυτό της Αρχάμπολης – γνωστός και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχάμπολης στον οποίο σώζονται τα ερείπια ενός οργανωμένου οικιστικού συνόλου. Ο Πλατανιστός το νοτιότερο και πιο κοντινό χωριό του Κάβο Ντόρο με τα τρεχούμενα νερά, το ποτάμι, τους καταρράκτες, τα πέτρινα γεφύρια, το νερόμυλο και τις πηγές.
9.panohori_platanistos.jpg
Το Ποτάμι παραθαλάσσιος οικισμός και η ομώνυμη παραλία, εκεί όπου καταλήγει το ρέμα. Είναι και οι Αγίοι, το Καστρί, το Λιβάδι οικισμοί στην ακτογραμμή του Κάβο Ντόρο, ακολουθώντας μια γοητευτική διαδρομή με αφετηρία την Κάρυστο, που ελίσσεται στους πρόποδες του όρους Οχη μέχρι τα βράχια που τσακίζονται στη θάλασσα. Άλλος καιρός, άλλη ενέργεια, άλλο τοπίο, εκεί, στο πιο πολυσύχναστο, αλλά και από τα πλέον, δύσκολα περάσματα του Αιγαίου!

Μην χάσετε τα Δρακόσπιτα και τα φαράγγια

- Δρακόσπιτα: Τα περίφημα Δρακόσπιτα χρονολογούνται γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ. και σύμφωνα με το μύθο τα έκτισαν οι Δρύοπες, φτάνοντας στην περιοχή μετά το διωγμό τους από τον Ηρακλή, από τη Στερεά Ελλάδα. Λέγεται, μάλιστα, ότι αποτελούσαν ιερά του Δία και της Ηρας, καταφύγια, φρυκτωρίες. Το Δρακόσπιτο της Οχης – ένα από τα 25 συνολικά Δρακόσπιτα διάσπαρτα σ’ όλη τη Νότια Εύβοια- σε υψόμετρο 1.398 μ., είναι το σπουδαιότερο και φτιαγμένο με μεγάλους ογκόλιθους που είχαν αποκοπεί από το γύρω χώρο. Βρίσκεται στο δρόμο για τον Καφηρέα, ακολουθώντας το μονοπάτι μετά το καταφύγιο της Οχης.
10.drakospita.jpg
-Το φαράγγι του Δημοσάρη: Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη διαδρομή με το μονοπάτι να ξεκινάει από τη θέση Πετροκάναλο σε υψόμετρο 954 μ. και καταλήγει στην παραλία του Καλλιανού, μετά από 10 χλμ. κατάβασης (περίπου τρεις ώρες). Το μονοπάτι είναι βατό και το μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται από τη σκιά των πλατανιών. Στα δυο τρίτα της διαδρομής βρίσκεται το χωριό των Λενοσαίων. Το φαράγγι του Δημοσάρη σχηματίζει τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής της Οχης.
11.faraggi_dimosari.jpg
-Το φαράγγι του Αγίου Δημητρίου: Το διασχίζει ένας νέος δρόμος που οδηγεί από το χωριό Αγιος Δημήτριος προς Καλλιανού και Κάβο Ντόρο. Υπάρχουν και δύο όμορφα μονοπάτια, που διασχίζουν το φαράγγι. Με αφετηρία τον Αγιο Δημήτριο, το ένα προχωράει χαμηλά μέσα στο φαράγγι και καταλήγει στην παραλία Σχοινοδαύλεια, και το άλλο προχωράει ψηλά, πάνω από το φαράγγι και φθάνει στον οικισμό Καλέργου. Από εκεί κατηφορίζει απότομα στη ρεματιά του Δημοσάρη και καταλήγει στην παραλία Καλλιανού.
12.agios_dimitrios.jpg
-Καστανόλογγος: Περιοχή πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, στις πλαγιές της Οχης, σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων, βρίσκεται ο εντυπωσιακός Καστανόλογγος, το δάσος με τις υπεραιωνόβιες άγριες καστανιές, σε έκταση 600 στρ. Πρόκειται για ένα φυσικό μνημείο, με μεγάλη αξία ως οικοσύστημα, καθώς ελάχιστα καστανοδάση με τόσο μεγάλης ηλικίας δέντρα έχουν απομείνει στην χώρα μας. Κάθε αιωνόβιο δέντρο αποτελεί ζωντανό γλυπτό της φύσης. Θα το συναντήσετε, από Κάρυστο στο δρόμο για Καφηρέα, 6 χλμ. από το χωριό Μετόχι, η πρώτη παράκαμψη.

Tips

-Μετάβαση: Η πρόσβαση στο Δήμο Καρύστου γίνεται οδικώς από Χαλκίδα (διαδρομή διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας) και δια θαλάσσης από το λιμάνι της Ραφήνας για το Μαρμάρι (ταξίδι 1 ώρα) καθώς και από την Αγία Μαρίνα Αττικής προς τα Νέα Στύρα αλλά και τον Αλμυροπόταμο. (45 λεπτά).
13.marmari.jpg
-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Φρέσκα ψάρια και μεζεδάκια, ντόπια κρέατα (αρνί, κατσίκι, προβατίνα, γίδα), βιολογικό Καρυστινό κρασί από σαββατιανό σταφύλι, παραδοσιακές κουρκουμπίνες ή γκόγκλιες (μικρά κομματάκια από ζυμάρι που βράζονται και καίγονται σε κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι), τυροκομικά (μυζήθρα, ανθότυρος, κεφαλοτύρι, πικάντικο τουλουμίσιο τυρί), αρωματικά βότανα, θυμαρίσιο μέλι και κισσούρι από τα άνθη των ρεϊκιών, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, αμυγδαλωτά, λικέρ με βάση το τσίπουρο και γεύση φρέσκων φρούτων κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στις γαστρονομικές σας απολαύσεις, κατά την παραμονή σας στην περιοχή.       www.ethnos.gr