Σάλτσα και πελτές ντομάτας


ΥΛΙΚΑ (για 400-450 γρ. σάλτσα ή 200 γρ. πελτέ)

1 κιλό ντομάτες ώριμες (κατά προτίμηση πομοντόρια γιατί έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό)

1 κ.γ. αλάτι

* Αν η ντομάτα είναι ξινή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ελάχιστη ζάχαρη......

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση.

Πάνω από μία μπασίνα ή λεκάνη, πιέζουμε με το χέρι τις ντομάτες να βγάλουν τους χυμούς τους και όσα σπόρια γίνεται.

Τρίβουμε τις ντομάτες από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη έτσι ώστε να μείνει μόνο η φλούδα στο χέρι μας. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα σε ένα πολύ ψηλό σουρωτήρι που το τοποθετούμε έτσι ώστε να στάζει στην μπασίνα ή στη λεκάνη όπου έχουμε βάλει τους σπόρους και το ζουμί της ντομάτας. Οσο καλύτερα στραγγίξει η ντομάτα τόσο λιγότερη ώρα θα χρειαστούμε, στη συνέχεια, στην κατσαρόλα.

Μόλις στραγγίξει καλά (περίπου μετά από 15’), βάζουμε την τριμμένη και σουρωμένη ντομάτα σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο.

Προσθέτουμε αλάτι και ξεκινάμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.

Ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην πιάσει στην κατσαρόλα. Είναι καλύτερο να μη βάλουμε σε αυτή τη φάση μυρωδικά και μπαχαρικά – είναι προτιμότερο να τα προσθέσουμε όταν ανοίξουμε το βάζο και μαγειρέψουμε όποιο φαγητό θέλουμε με τη σάλτσα. Μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, αποστειρώνουμε τα βάζα: Σε ένα ταψί απλώνουμε μία καθαρή πετσέτα και τοποθετούμε πάνω της τα βάζα και τα καπάκια ανάποδα. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο στους 100 βαθμούς C για 15′- 20’.

Οταν η σάλτσα είναι έτοιμη και φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε, γεμίζουμε προσεκτικά τα βάζα προσέχοντας να μην καούμε και να μην τα λερώσουμε.

Καθαρίζουμε προσεκτικά με μία χαρτοπετσέτα το μέρος όπου βιδώνει το καπάκι για να μην υπάρχουν υπολείμματα – γιατί θα ξινίσει η σάλτσα.

Με μια πετσέτα πιάνουμε καλά το βάζο και σφίγγουμε το καπάκι όσο περισσότερο γίνεται.

Μετά, γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα και αφήνουμε για περίπου 20’ για να ασφαλίσουμε καλά. Μόλις κρυώσει η σάλτσα, φυλάσσουμε τα βάζα σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Οποτε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σάλτσα, ανοίγουμε ένα βάζο, παίρνουμε όση σάλτσα χρειαζόμαστε και αν περισσέψει στο βάζο, προσθέτουμε έναν πόντο ελαιόλαδο, καθαρίζουμε καλά το μέρος όπου βιδώνει το καπάκι και φυλάσσουμε το βάζο στο ψυγείο.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΤΟΜΑΤΟΠΕΛΤΕ

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με δύο διαφορές:

  1. Περνάμε την τριμμένη ντομάτα από το μούλτι για να αποκτήσει λεία υφή.
  2. Μαγειρεύουμε την ντομάτα σε πολύ χαμηλή πάντα φωτιά για τουλάχιστον 3-4 ώρες, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ο πελτές.       www.tovima.gr