Μιχάλης Ιγνατίου: Στην Αθήνα προετοιμάζονται για ένα ερμαφρόδιτο διάλογο και ο Ερντογάν απαντά με Navtex

Γράφαμε για τον κίνδυνο να φέρει σε δύσκολη θέση, αλλά και εκβιάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Κύπρο. Και ήδη οι παράνομες Navtex πέφτουν όπως το …χαλάζι, με στόχο περισσότερο το νησί, παρά την Ελλάδα.

Πιστεύω, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν εγκατέλειψε το πολεμικό παιγνίδι στην περιοχή του Καστελόριζου… Μακάρι να διαψευστώ, αλλά θα επανέλθει και τα πράγματα θα είναι πιο άγρια. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι σχεδιασμοί. Δεν είναι μπλόφα.....

Απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς γίνεται ορατό διά γυμνού οφθαλμού το σχέδιο του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας. Στοχεύει ενώ διεξάγεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος, να συνεχίζει τις προκλήσεις και τις απειλές εναντίον της Κύπρου, ώστε να αναγκάσει τον κ. Μητσοτάκη να διακόψει τις συνομιλίες και να φύγει από το τραπέζι.

  • Υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν, ότι ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να διαχωρίσει τα δύο θέματα: Δηλαδή, τον διάλογο με την Τουρκία και τις τουρκικές παρανομίες στο νησί.

Είναι κάτι που αδυνατώ να πιστέψω. Διότι ο κ. Μητσοτάκης θα χαλάσει όσα κέρδισε η Ελλάδα από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, στον Έβρο όταν αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και επιτυχία την τουρκική επίθεση μέσω «μεταναστών», και στο Αιγαίο όταν έδωσε μαθήματα στρατιωτικής ευφυίας. Μία τέτοια απόφαση, εάν είχε ληφθεί, θα οδηγούσε στην πλήρη εγκατάλειψη της Κύπρου στις ορδές του Αττίλα.  

Μπορεί κάποιοι συνεργάτες του Έλληνα Πρωθυπουργού, που προέρχονται από την νεοφιλελεύθερη αθηναϊκή ελίτ, αυτό να εισηγούνται.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το hellasjournal.com, έχει δείξει δείγματα γραφής. Γνωρίζει ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος, όπως τον στήνει ο Ερντογάν σε συνεργασία με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, είναι μία επικίνδυνη ατραπός, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις και τον ίδιο, αλλά περισσότερο την Ελλάδα.

Ο διάλογος και η επίλυση των διαφορών των χωρών με ειρηνικά μέσα, είναι πάντα το ζητούμενο. Μόνο σχιζοφρενείς, όπως ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του επιδιώκουν τον πόλεμο, για να κερδίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

  • Γι’ αυτό, η Αθήνα πρέπει να ηγηθεί αυτού που παλαιότερα χαρακτηρίζαμε «εθνικό χώρο». Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο ανεξάρτητες χώρες, μέλη των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ναι, αυτό είναι το γεγονός. Αλλά ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος. Στη νέα εποχή που ζούμε, των απειλών και των εκβιασμών, πρέπει το στρατιωτικό και το διπλωματικό μέτωπο να είναι ένα και το αυτό.

Τι μας λέει, δηλαδή, η αθηναϊκή ελίτ -όχι ότι πάει πίσω η κυπριακή «αριστοκρατία»; Να προχωρήσει η Ελλάδας σε ένα διάλογο με τον Ερντογάν, και η Κύπρος ας ξαναπάει στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για να κάνει τι; Να αποδεχθεί ότι το νησί θα μείνει για πάντα υπό την πολιτική και στρατιωτική επιρροή της Τουρκίας; Όχι, ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.

Η τουρκική διπλωματία στοχεύει να σπάσει το μέτωπο Αθήνας και Λευκωσίας. Θα είναι τραγικό λάθος εάν επιτραπεί στον Ερντογάν να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ της «μητέρας» και της «θυγατέρας». Δεν πρέπει να επιτύχει ο Ερντογάν τη διάσπαση. Το αντίθετο πρέπει να συμβεί…

Ο Ερντογάν έχει προχωρήσει στην έκδοση παράνομων Navtex. Ακολουθούν πληροφορούμαστε και άλλες ενέργειες που θα επαναφέρουν το πολεμικό κλίμα στην περιοχή, από το Καστελόριζο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ.

Έτσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας φτύνει κυριολεκτικά τους «μεσολαβητές», όποιοι και αν είναι αυτοί, με πρώτη την Γερμανίδα Καγκελάριο, που καλύπτει όλες τις παρανομίες του και δεύτερο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει τη γερμανική πρωτοβουλία, και πριν λίγο καιρό τηλεφώνησε και ο ίδιος στον «φίλο» του, τον οποίο συμπαθεί επειδή είναι …αυταρχικός. Ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμά τους …σκληρούς, τους δικτάτορες, αυτούς που αποφασίζουν και διατάζουν!

  • Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος, πρέπει να περιμένουν πολλά από την Καγκελαρία και από τον Λευκό Οίκο. Πάντα ξεχωρίζω το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς ο υπουργός Μάικ Πομπέο, σκέφτεται διαφορετικά από τον κ. Τραμπ. Η κ. Μέρκελ και ο Αμερικανός Πλανητάρχης, ενδιαφέρονται πως θα εξυπηρετήσουν τον Ερντογάν, και όχι να υπηρετήσουν το Διεθνές Δίκαιο.

Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους. Οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ, αλλά και η Ε.Ε., είναι «νεκροί», είναι αρτηριοσκληρωμένοι και καθόλου αποτελεσματικοί.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να στηριχθούν στις περιφερειακές συμμαχίες. Και πρέπει να τολμήσουν επιτέλους. Για να περιμένεις πραγματική βοήθεια -και εννοώ στρατιωτική- πρέπει και ο ίδιος να κάνεις θυσίες. Στη νέα εποχή που ζούμε, η προστασία αγοράζεται. Είτε με τις μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων, είτε με την υποστήριξη των σκοπών ισχυρών χωρών, όπως είναι στη γειτονιά μας το Ισραήλ.

Πηγή: hellasjournal.com