Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον.

«Μυστήρια σχέδια»

«Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων και πάνω από 100.000 θύματα», σημειώνει το BBC σε δημοσίευμά του με τίτλο «Μυστήρια σχέδια επαναπροσδιορισμού των συνόρων θέτουν σε συναγερμό τους ηγέτες στα Βαλκάνια».

Η ανησυχία του Υπατου Εκπροσώπου διατυπώνεται μετά τη δημοσίευση πολλών ανεπίσημων εγγράφων που υποδηλώνουν αλλαγή στα σύνορα των βαλκανικών κρατών.

Τα λεγόμενα «non paper» κυκλοφόρησαν σε διπλωματικούς κύκλους πριν δημοσιευτούν στα μέσα ενημέρωσης των δυτικών Βαλκανίων.     

Ο Υπατος Εκπρόσωπος εκτιμά ότι οι αλλαγές στα σύνορα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως απάντηση στη συνεχιζόμενη δυσλειτουργία του κράτους (της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης).

«Τα στρατιωτικά νεκροταφεία»

«Αν κάποιος προτιμά να σκεφτεί να αλλάξει τα σύνορα, πρέπει πρώτα να επισκεφτεί όλα τα στρατιωτικά νεκροταφεία από τη Γαλλία έως το Στάλινγκραντ», προειδοποίησε.

Τα «non paper» ήταν ανώνυμα. Αυτό τα κατέταξε στην κατηγορία των «non paper», αλλά το περιεχόμενό τους προκάλεσε αναταραχή στην περιοχή.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονταν η επίτευξη μιας αυξανόμενης «ειρηνικής διχοτόμησης» της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης υπέρ της Σερβίας και της Κροατίας, την ένωση Κοσσυφοπεδίου – Αλβανίας και τη δημιουργία αυτονομίας στη βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό μοιάζει περισσότερο με λίστα επιθυμιών από τους εθνικιστές της δεκαετίας του ’90. Και όλοι γνωρίζουν πώς τελείωσε εκείνη η δεκαετία.

«Κάνουμε λάθος αν πιστεύουμε ότι οι παγωμένες συγκρούσεις παραμένουν παγωμένες για πάντα. Πρέπει να δείτε τους πολέμους στο Ναγκόρνο -Καραμπάχ και την Παλαιστίνη – συγκρούσεις μπορούν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Ινζκο.

Διπλωματικές συγκρούσεις

Τα «non paper» έχουν επίσης προκαλέσει διπλωματικές συγκρούσεις. Λίγοι άνθρωποι υποστηρίζουν δημόσια το περιεχόμενό τους. Ενας από αυτούς είναι ο σερβοβόσνιος ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για την προώθηση της ιδέας της διχοτόμησης του κράτους.

Από την αρχή, η Σλοβενία αντιμετώπισε κατηγορίες ότι ήταν αυτή που εξέδωσε τα έγγραφα.

Ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, εμπειρογνώμονας για τα Βαλκάνια στο London School of Economics, δήλωσε ότι υπήρχαν δύο βασικά ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν: η διαμάχη μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου σχετικά με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και η βαθιά πολιτική δυσλειτουργία που υπάρχει στη Βοσνία», ανέφερε.

Σε συνάντηση με περιφερειακούς ηγέτες τον προηγούμενο μήνα, η Σλοβενία προσπάθησε να πετάξει τα «non paper» στα σκουπίδια. Προέβη σε δήλωση με την οποία επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στη θέση για το απαραβίαστο των σημερινών συνόρων.

«Το Βελιγράδι πίσω από τα non papers»

Αλλά η Σερβία αρνήθηκε. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του «αναγνωρίζει τα σύνορα που ορίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

Με άλλα λόγια, δεν υπέγραψε έγγραφο που θα ερμηνευόταν ως αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά τη συνάντησή του με τον Βούτσιτς στη Σλοβενία, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόζα Οσμάνι είπε στο BBC ότι ήταν πεπεισμένη πως το Βελιγράδι βρισκόταν πίσω από τα «non papers».

«Δεν είχα καμία αμφιβολία από την αρχή – αρκεί να διαβάσουμε το περιεχόμενο και να δούμε τι προσπαθούν να προωθήσουν οι συγγραφείς των non papers. Η ιδέα της αλλαγής των συνόρων ως κάτι που μπορεί να φέρει ειρήνη στην περιοχή είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο», είπε.

Αρνείται η Σερβία

Φυσικά, η Σερβία αρνήθηκε ότι έχει βάλει το δάχτυλό της στο «non paper» και ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ δηλώνει ότι «υπάρχουν όλες οι θεωρίες συνωμοσίας που προκαλούν σύγχυση».

Με τη λήξη της θητείας του, ο Βαλεντίν Ινζκο θέλει απλώς όλοι να αποδεχθούν τα σύνορα ως έχουν και να επικεντρωθούν σε ένα κοινό μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η καλύτερη ιδέα θα ήταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Τιρόλου – ένα μέρος στην Ιταλία, ένα στην Αυστρία. Αλλά είναι μια περιοχή με τέσσερις ελευθερίες και ένα νόμισμα», εξήγησε.

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι ανέφικτη για αρκετά χρόνια, υπογραμμίζει το BBC. Και αυτό σημαίνει ότι πολλά «non paper», θα γραφτούν», καταλήγει το άρθρο.      www.in.gr

 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.