Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου *

Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ, αποφάσισε: 

Από την 1/11/21 ακυρώνονται οι διαπιστεύσεις όλων των μελών της ΝΑΤΟικης αντιπροσωπείας στη Μόσχα μαζί και του γραφείου πληροφοριών και ενημέρωσης που λειτουργούσε από το 2002!  Αναστέλλεται πλήρως η λειτουργία της ρωσικής μόνιμου αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ που υπήρχε από το 1998. 

 Ο Λαβρόφ στη δήλωση του άφησε καθαρά να εννοηθεί πως «η βελτίωση των σχέσεων στο άμεσο μέλλον δεν προβλέπεται αφού, όπως εξήγησε, το ΝΑΤΟ «δεν δείχνει ενδιαφέρον ούτε για κοινή δράση ούτε για ισότιμο διάλογο»! 

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συνασπισμού, στις 6 Οκτωβρίου την οποία γνωστοποίησε ο Γ.Γ. Γενς Στολτεμπεργκ: «Ανακαλέσαμε τη διαπίστευση οκτώ συνεργατών της ρωσικής αποστολής στο ΝΑΤΟ γιατί ήταν «συνεργάτες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών»!

Αναλυτές στη Μόσχα εξηγούν ότι, η σχέση Ρωσίας-ΝΑΤΟ που ξεκίνησε στα τέλη της προεδρίας Γέλτσιν, σήμερα στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες αποτελεί αναχρονισμό!  Η δήλωση Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίστηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ ως «γελοιότητα» και «κορυφαία πράξη υποκρισίας»! 

Ο διευθυντής του ρωσικού συμβουλίου διεθνών σχέσεων, Αντρέι Κορτουνόφ, θεωρεί ότι η τωρινή πρωτοβουλία ρήξης προέρχεται από τις Βρυξέλλες, αλλά εκεί θα ήθελαν η όλη διαδικασία να γίνει έτσι ώστε να φανεί πως το διαζύγιο το προκάλεσε η Μόσχα.

Η σκληρή αντίδραση της Ρωσίας ξεκαθαρίζει ότι ο κύκλος συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε. 

Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας όσο το ΝΑΤΟ επιμένει στην θέση της «ρωσικής απειλής».Η θέση αυτή, κατά τον αρχηγό της ρωσικής διπλωματίας, μπορεί να διογκώνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και δημιουργίας εικόνας για την «αναγκαιότητα» ύπαρξης του ΝΑΤΟ, ωστόσο υπολείπεται των σύγχρονων γεωπολιτικών εξελίξεων. 

Συμπερασματικά, και οι δυο πλευρές, η καθεμία για τους δικούς της λόγους, προχώρησαν στο «διαζύγιο», συμφωνώντας ότι διαφωνούν.  

Δημήτρης Λιάτσος 

Διδάκτωρ φιλοσοφίας, διεθνολόγος.