Μαίναλο – Το Λιμποβίσι και τα Ταμπούρια του Κολοκοτρώνη

Στις βουνοκορφές του κατάφυτου Μαινάλου, ορεινού όγκου της Αρκαδίας με αξεπέραστες ομορφιές, έζησαν και έδρασαν οι ανυπότακτες γενιές των Κολοκοτρωναίων, με εξέχουσα ασφαλώς μορφή το θρυλικό Γέρο του Μοριά, το στρατηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (1770-1843).

 
 

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά – βορειοδυτικά από την Τρίπολη, πάνω από τις χαράδρες του Μαινάλου και σε υψόμετρο 1.200, στέκει περήφανο το Λιμποβίσι, η αετοφωλιά των Κολοκοτρωναίων.

 
 

 
 

Αρχής γενομένης από τη στιγμή κατά την οποία έφθασε εδώ κυνηγημένος ο γενάρχης των Κολοκοτρωναίων, Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης (Τζεργίνης), ολόκληρες γενιές της ξακουστής οικογένειας της κλεφτουριάς πέρασαν εδώ τη ζωή τους, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος για δράση.

 
 

 
 

Το πατρογονικό σπίτι του πρώτου στρατιωτικού ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης ανακατασκευάστηκε με δωρεά του αρκάδος ευεργέτη Παναγιώτη Αγγελόπουλου και λειτουργεί ως μουσειακός χώρος της οικογένειας και του Αγώνα.

 
 

 
 

Το πνευματικό καταφύγιο του Κολοκοτρώνη και των συναγωνιστών του, η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη, που επίσης έχει αποκατασταθεί, βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το διήμερο 28-29 Αυγούστου.

 
 

Πλησιέστερα προς την αρκαδική πρωτεύουσα, κοντά στο χωριό Σιλίμνα, βρίσκεται η θέση «Τρίκορφα», σειρά βουνοκορφών του ανατολικού Μαινάλου, που έμειναν στην ιστορία ως τα Ταμπούρια του Κολοκοτρώνη.

Η εν λόγω ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι οι βουνοκορφές αυτές του Μαινάλου αποτέλεσαν τον ιστορικό τόπο όπου ο Γέρος του Μοριά εγκατέστησε το αρχηγείο του κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Τριπολιτσάς. Τότε κατασκευάστηκαν τα οχυρά των Τρικόρφων, τα περίφημα ταμπούρια.

Όμως, δεν ήταν μόνον ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που σήκωσε μπαϊράκι στις πέτρες των Τρικόρφων. Από εδώ εξορμούσε ο πατέρας του αρχιστρατήγου, ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, ένας από τους διασημότερους κλέφτες του 18ου αιώνα στην Πελοπόννησο. Στον προμαχώνα των Τρικόρφων στρατοπέδευσαν, μεταξύ άλλων, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Δημήτριος Υψηλάντης.

Εξάλλου, στα οχυρά των Τρικόρφων διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 1825 μάχη μεταξύ ελλήνων επαναστατών υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και στρατευμάτων του Ιμπραήμ. Η σύγκρουση απέβη νικηφόρος για τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και προξένησε σημαντικές απώλειες στις τάξεις των ελλήνων αγωνιστών. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στη θέση «Τρίκορφα» εκδήλωση στη μνήμη των ελλήνων πεσόντων.      www.in.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με την αγορά ή με τους πολίτες;

Ρωσικό δημοσίευμα: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει από τις πρώτες για τη ρωσοφοβία

Το μεγάλο… σορτάρισμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ...Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

«Φωτιά» τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σχεδόν 1.000 ευρώ για να ταξιδέψει μια οικογένεια στη Ρόδο

ζώδια Πανσέληνος στον Τοξότη στις 14 Ιουνίου

Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης: Εργαζόμενοι δεν γυρίζουν πίσω...

Πώς είναι να ζεις σε μια πολυκατοικία με Airbnb – Tα υπέρ και τα κατά

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων