Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι (προτιμήστε εκείνο με την ένδειξη για τσουρέκια)
- 20 γρ. ξερή μαγιά
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, συν επιπλέον για το βούρτσισμα
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 κ. σ. μαχλέπι
- 75 γρ. μαλακωμένο βούτυρο
Εκτέλεση
Βήμα 1Ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαγιά και μια πρέζα αλάτι στον κάδο του μίξερ με έναν γάντζο ζύμης, σχηματίστε μια λακκούβα στο κέντρο και αφήστε την στην άκρη.Βήμα 2Προσθέστε το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και 100 ml χλιαρό νερό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη (5-7 λεπτά). Προσθέστε σταδιακά το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μαλακή ζύμη (3-5 λεπτά).Βήμα 3Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (40 λεπτά- 1 ώρα).Βήμα 4Αφού φουσκώσει η ζύμη, χωρίστε την σε 3 κομμάτια, ανοίξτε σε «κορδέλες» και σχηματίστε μία πλεξούδα ή ένα στεφάνι από πλεξούδα. Τοποθετήστε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήστε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά.Βήμα 5Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αλείψτε το τσουρέκι με αυγό και ψήστε μέχρι να ροδίσει (25- 30 λεπτά).