Γιατί μεγάλοι όμιλοι λένε ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν μόνο ανοδικά

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, την οικονομική κρίση και τους φόβους για ύφεση, η ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν βλέπει καμία επιβράδυνση.

Είναι ακριβώς το αντίθετο, με τον CEO της Hilton, Κρις Νασέτα , να προβλέπει ότι η αλυσίδα ξενοδοχείων «θα έχει το ισχυρότερο καλοκαίρι που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία μας των 103 ετών αυτό το καλοκαίρι».

Λίγες βιομηχανίες επλήγησαν τόσο σκληρά όσο τα ταξίδια από την πανδημία Covid-19, η οποία περιόρισε σχεδόν όλα τα σχέδια αναψυχής και επαγγελματικών ταξιδιών. Αλλά καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού και η χαλάρωση των περιορισμών έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, οι ταξιδιώτες επέστρεψαν. Τον Μάιο, οι παγκόσμιες πτήσεις αναψυχής και επιχειρήσεων ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Όμως, ενώ αυτό συνεπάγεται κόστος, λόγω τόσο του υψηλού επιπέδου ζήτησης από τους συνταξιδιώτες όσο και άλλων πληθωριστικών πιέσεων, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω αύξησης των τιμών.

«Η τιμή έχει ανέβει για τα πάντα, επομένως δεν είμαστε διαφορετικοί από όταν πηγαίνετε να βάλετε βενζίνη ή στο σούπερ μάρκετ», είπε ο ίδιος στο CNBC.

Ο Νασέτα είπε ότι δύο πράγματα διατηρούσαν τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα: η σταδιακή εξοικονόμηση ύψους άνω των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναψυχή και οι ισχυροί εταιρικοί ισολογισμοί σε συνδυασμό με την «πολύ καλή» κερδοφορία.

«Έχουν περάσει δύο χρόνια τόσο από ψυχαγωγική όσο και από επιχειρηματική άποψη με συναντήσεις και εκδηλώσεις χωρίς να μπορούν να γίνουν τα πράγματα όπως έπρεπε», είπε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marriott, Τόνι Καπουάνο , δήλωσε ότι το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης (Memorial Day) τα έσοδα της εταιρείας ανά διαθέσιμο δωμάτιο, που μετρά την απόδοση του ξενοδοχείου, αυξήθηκαν περίπου 25% το 2022 σε σύγκριση με το 2019. Στο χαρτοφυλάκιο πολυτελείας της Marriott, το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχεία όπως τα JW Marriott, Ritz-Carlton και St. Regis, αυτά τα ξενοδοχεία σημείωσαν σχεδόν αύξηση 30% στα ποσοστά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2019.

«Νομίζω ότι όσο παρέχουμε υπηρεσίες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πραγματικά αξιοσημείωτες τιμές», δήλωσε ο Καπουάνο στο CNBC. 

Μια άλλη πιθανή ώθηση στη ζήτηση θα μπορούσε να έρθει καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πλέον εγκαταλείψει την απαίτηση για τεστ για τον Covid-19 για ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Ενώ άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα έχουν από καιρό άρει τις απαιτήσεις τους, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να απαιτούν από τους ταξιδιώτες να προσκομίζουν απόδειξη αρνητικού τεστ Covid-19 την ημέρα πριν επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους. Ήταν μια από τις τελευταίες χώρες που εξακολουθούσαν να εφαρμόζουν έναν τέτοιο κανόνα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hyatt, Μαρκ Χοπλαμαζιάν δήλωσε την Τρίτη ότι οι ξένοι ταξιδιώτες στις ΗΠΑ ξοδεύουν πολύ περισσότερα από τους εγχώριους ταξιδιώτες και ότι οι απαιτήσεις για τεστ κορωνοϊού «δημιουργούσαν τριβές».

Αλλά ακόμη και χωρίς ταξιδιώτες που μπορεί να έχουν βάλει τα ταξίδια τους σε αναμονή λόγω της απαίτησης, η ζήτηση παραμένει υψηλή.

naftemporiki.gr