Χανιά: Το μεγαλοπρεπές Τοπολιανό φαράγγι

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, νοτιοανατολικά από την κωμόπολη του Κισσάμου, την έδρα του ομώνυμου δήμου, βρίσκεται ένα εξαίρετο μνημείο της φύσης, το Τοπολιανό φαράγγι.

Η στενή και βαθιά αυτή χαράδρα εκτείνεται από τα Τοπόλια, χωριό με παραδοσιακό χρώμα, χτισμένο σε γραφική κοιλάδα, έως τον Κουτσοματάδο (Κατσοματάδο), ακολουθώντας διαδρομή παράλληλη με την επαρχιακή οδό που οδηγεί στην περιοχή των Εννέα Χωριών (Έλος, Κεφάλι κ.ά.) και, μακρύτερα, στο μαγευτικό Ελαφονήσι.

Το μεγαλοπρεπές, άγριας φυσικής ομορφιάς Τοπολιανό φαράγγι, μήκους περίπου 1.500 μέτρων, έχει πλούσια χλωρίδα, με σπάνια και ενδημικά είδη φυτών.

Οι απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού, με ουκ ολίγες σπηλαιώδεις κοιλότητες, ορθώνονται επιβλητικές, σε ύψος εκατοντάδων μέτρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με τον ομώνυμο ναό και σταλαγμίτες. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί θραύσματα αγγείων που χρονολογούνται από τους Νεολιθικούς έως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

  

Σε πλαγιά του φαραγγιού των Τοπολίων βρίσκεται η ομώνυμη σήραγγα.

   

Η μυθολογική παράδοση θέλει το Τοπολιανό φαράγγι να είναι ο τόπος όπου κατοικούσαν Νεράιδες (Νύμφες), αλλά και αναπαυόταν ο Τάλως, ο φημισμένος χάλκινος γίγαντας της Κρήτης, απολαμβάνοντας το χορό και τα τραγούδια των Νεράιδων.

Ο Τάλως, δημιούργημα του Ηφαίστου, ήταν ο έμψυχος κολοσσιαίος χάλκινος ανδριάντας που είχε δωρίσει στο βασιλιά Μίνωα ο θεός του πυρός, για να φυλάσσει την Κρήτη και να προστατεύει τις ακτές της από τους ξένους.

Ο θρυλικός γίγαντας, που πηγαινοερχόταν καθημερινά από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη, για να μην επιτρέψει στους ξένους να πατήσουν σε κρητικό έδαφος, φονεύτηκε από τη Μήδεια, όταν θέλησε να εμποδίσει την αποβίβαση των Αργοναυτών στην Κρήτη.                               https://www.in.gr/

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Εσείς γνωρίζετε τις βασικές ανάγκες ενός σκύλου...

Άρθρο κόλαφος του Hugo Dixon στο Reuters: Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα

Ρωσικό δημοσίευμα: Η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ για να χτυπήσει την Ελλάδα

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Ποια αθλήματα παρατείνουν τη ζωή περισσότερο

Απόφαση σταθμός: Σύνταξη σε ασφαλισμένη με χρέη 86.000 ευρώ

Ποιος πλανήτης κυβερνά το ζώδιό σου και τι ρόλο παίζουν οι άλλοι πλανήτες στο ωροσκόπιό σου...

ζώδια Νέα Σελήνη στην Παρθένο στις 27 Αυγούστου

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων