Επιβάλλουν αύξηση 12%...τιμές των διοδίων

Με βάση τον πληθωρισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν αυτός είχε εκτοξευτεί στο 12%, ανακοίνωσαν ότι αναπροσαρμόζουν τις... τιμές των διοδίων οι παραχωρησιούχοι στα αντίστοιχα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου, από τον επόμενο.. μήνα (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα Α.Ε.).

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ίδια ώρα, προσπαθούν να παραστήσουν ότι αιφνιδιάστηκαν, ενώ είχαν προχωρήσει σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους ώστε προεκλογικά να μην υπάρξουν ανατιμήσεις που θα απειλήσουν τα εκλογικά ποσοστά στις εκλογές.

Το «κλειδί» είναι ο περασμένος Σεπτέμβριος, όταν ο επίσημος πληθωρισμός έφτασε στο ζενίθ του. Οι παραχωρησιούχοι «ονειρεύονται» να εκμεταλλευτούν τις ακραίες τιμές που ανακοινώθηκαν τότε από την ΕΛΣΤΑΤ, γιατί στη συνέχεια ξεκινάει η αποκλιμάκωσή του και οι ανατιμήσεις με βάση τις συμβάσεις θα ήταν πολύ χαμηλότερες.

Με βάση τις κείμενες συμβάσεις, η αναπροσαρμογή διοδίων γίνεται στην αρχή του έτους με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πέτυχε» να πείσει τους παραχωρησιούχους να «ξεχάσουν» αυτή την προοπτική αύξησης των εσόδων τους για το πρώτο μισό του έτους. Ωστόσο η «χάρη» προς τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ δεν υπήρχε καμία πρόθεση να μείνει δωρεάν. Και τον λογαριασμό πληρώνουν ως συνήθως οι πολίτες.

Με συνεχείς κινήσεις προς το υπουργείο Μεταφορών οι παραχωρησιούχοι επανήλθαν για τις αυξήσεις στα διόδια τον Ιούλιο και τελικά τις επιβάλλουν άμεσα, όπως έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο.

Ο νυν αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, όπως φαίνεται, αποφάσισε να «ξεχάσει» ότι είχε κορυφαίο ρόλο στην σύνθεση της προηγούμενης κυβέρνησης που έκανε το προεκλογικό «ντιλ». Έτσι, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, εμφανίζεται «έκπληκτος» και κατηγορεί τους προεκλογικούς συνεργάτες του Μαξίμου για «αναξιοπιστία»..