Μειωμένες παραγωγές στα αχλάδια και τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας

Από μέσα Ιουλίου ξεκίνησε η συγκομιδή των αχλαδιών της ποικιλίας Κοντούλες.

Οι ποσότητες ήταν πολύ μειωμένες οπότε αν και οι τιμές κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα μέχρι 1,30 ευρώ το κιλό (αυξημένες σε σχέση με πέρσι που ήταν γύρω στο 1 ευρώ) δεν έφεραν εισόδημα στους παραγωγούς.

Αυτή την περίοδο συγκομίζονται τα αχλάδια Κόσια που και αυτά έχουν μειωμένες ποσότητες. 

Από τις 6 έως 7 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή αχλαδιών ποικιλίας «Κρυστάλλι», που είναι αυτή που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή του Τυρνάβου.

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά όλες τις ποικιλίες αχλαδιών.

Τα Κρυστάλλια εκτιμώ ότι θα έχουν μια μείωση της παραγωγής κατά 20-30% σε σχέση με πέρυσι.

Φέτος θα υπάρξουν ποιοτικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης θα έχουμε μικρά μεγέθη καρπού.

Από την πλευρά τους οι έμποροι δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους επίσημα και να ανακοινώσουν τιμές παραγωγού. Από την μέχρι σήμερα εικόνα εκτιμώ ότι θα κυμανθούν οι τιμές στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και αυτό παρά την μείωση της παραγωγής. 

Ουσιαστικά το κόστος πώλησης του προϊόντος δεν μπορεί να καλύψει το αυξημένο κόστος της καλλιέργειας. Αυτές οι τιμές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους παραγωγούς».

Ο κ. Δημήτρης Χάψας, παραγωγός από την Γουμένισσα Καλαβρύτων, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια μειωμένη παραγωγή στα Κρυστάλλια, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα αχλάδια έχουν όμως και ποιοτικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και κάποιων χαλαζοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή. Εμείς επειδή είμαστε σε ορεινή περιοχή η συγκομιδή είναι όψιμη και ξεκινά από αρχές Σεπτεμβρίου». 

Παϊσιάδης Σταύρος

www.agrotypos.gr