Νέο Εργασιακό: 12 τρόποι για να… καταργηθεί το 5νθήμερο.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας


Στην κατάργηση στης 4η βάρδιας στις επιχειρήσεις «συνεχούς πυράς» με ανακύκλωση των εργαζομένων για εργασία και το Σαββατοκύριακο στοχεύει ο νέος εργασιακός νόμος.

Με το νέο εργασιακό πλαίσιο που εισήγαγε ο νόμος 5553/23 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να εργάζεται έξι (6) ημέρες την εβδομάδα, ενώ για την επιπλέον εργασία κατά την 6η ήμερα προβλέπεται προσαύξηση 40%.

Δεν προβλέπεται όμως προσαύξηση για την επιπλέον δίωρη ημερήσια εργασία (10ωρο χωρίς υπερωρία).

Με αυτών τον τρόπο επιχειρείται η ανακύκλωση των εργαζομένων στη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να δουλεύουν 7ήμερο, χωρίς την χρήση της λεγόμενης 4ης βάρδιας (12ωρες βάρδιας κατά το Σαββατοκύριακο με αμοιβή 40ωρου)

Άρα, με 24ωρη εργασία σήμερα (από 12 ώρες Σάββατο και Κυριακή στις συνεχούς πυράς επιχειρήσεις), η προσαύξηση της αμοιβής ήταν 67% (εργασία για 24 ώρες, αμοιβή για 40ωρο). Τώρα με τα ρεπό η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις είναι μηδενική το Σάββατο και συν 75% την Κυριακή (υπό την προϋπόθεση να δίνεται ρεπό μέσα στην εβδομάδα)...

Αναλυτικά ο νέος… Δωδεκάλογος των εργασιακών σχέσεων με παραδείγματα:

1. Μέσα στην εβδομάδα ο μισθωτός, με απόφαση του εργοδότη (σ.σ. εάν δεν αντιδράσει ο εργαζόμενος και δεχτεί να υπογράψει ατομική σύμβαση), θα εργάζεται έως και 10 ώρες την ημέρα χωρίς υπερωρίες. Ο πρόσθετος χρόνος θα επιστραφεί με ρεπό ή μειωμένο ωράριο (6ωρο)

2. Αν ο μισθωτός εργάζεται 5νθημερο και πάρει ρεπό μέσα στην εβδομάδα, δεν προβλέπεται καμία ανταμοιβή για την εργασία κατά την 6η ημέρα, εάν αυτή συμπίπτει με το Σάββατο. Αρκεί να εργάζεται έως 50 ώρες (διευθέτηση)

3. Αν η 6η ημέρα είναι το Σάββατο (σ.σ. δεν πήρε ρεπό μέσα στην εβδομάδα), η οποία σήμερα ανταμείβεται με συν 60% ως νόμιμη υπερωρία, θα λάβει πρόσθετη αύξηση 40%. Η εργασία κατά την 6η ήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8ωρο.

4. Αν πάρει ρεπό δύο ημέρες μάσα στην εβδομάδα (π.χ. Δευτέρα και Σάββατο) και εργαστεί Κυριακή θα λάβει προσαύξηση 75%.

Άρα, για μισθό 1.000 ευρώ, το ημερομίσθιο που είναι 40 ευρώ (1.000:25=40) θα προσαυξηθεί κατά 75%. Καθώς όμως έλαβε ρεπό μέσα στην εβδομάδα, στο τέλος του μήνα θα λάβει σαν αμοιβή 1.030 ευρώ. (Συν 75% επί του ημερομίσθιου)

5. Αν η εργασία κατά την Κυριακή είναι η 6η ημέρα (π.χ. ρεπό τη Δευτέρα), τότε θα λάβει παραπάνω τα 30 ευρώ της Κυριακής, συν 40% για τη μη καταβολή ρεπό. Στο τέλος του μήνα θα λάβει 1.098 ευρώ, αλλά για 6ήμερη εργασία.

Κατά συνέπεια, η προσαύξηση του 115% (75% της Κυριακής και 40% για την 6η ήμερα απασχόλησης) ισχύει μόνο με την ταυτόχρονη κατάργηση του 5ημέρου (εργασία κατά την Κυριακή με ένα μόνο ρεπό). Για την εβδομάδα των πέντε (5) εργάσιμων ημερών η Κυριακάτικη απασχόληση απλώς προσθέτει συν 75%, αλλά όχι και επιπλέον ημερομίσθιο.

Χωρίς αποζημίωση

6. Η δοκιμαστική περίοδος από 12 μήνες περιορίζεται στους 6, αλλά μέχρι την συμπλήρωση ενός χρόνου η επιχείρηση μπορεί να απομακρύνει έναν εργαζόμενο που έχει σύμβαση αορίστου χρόνου χωρίς αποζημίωση.

7. Ταυτόχρονα, εισάγεται και η καινοφανής ιδέα της δοκιμαστικής περιόδου για συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μπορεί δηλαδή κάποιος να συνάψει 8μηνη σύμβαση και πάνω στο δίμηνο να απολυθεί, χωρίς να λάβει κάποια αποζημίωση, χωρίς να είναι υποχρεωμένη η επιχείρηση να τηρήσει την σύμβαση (8μηνης διάρκειας).

8. Για την σύμβαση εργασία χωρίς περιεχόμενο (εν αναμονή εργαζόμενοι), ναι μεν προβλέπεται αποζημίωση στο ¼ της συμφωνηθείσας αμοιβής σε περίπτωση μη ανάληψης εργασίας, αλλά η μη τήρηση της εργοδοτικής δέσμευσης απλώς οδηγεί σε λύση της σύμβασης…

9. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίες (10ωρη απασχόληση χωρίς υπερωριακή αμοιβή) μπορεί να γίνει χωρίς αίτημα του εργαζομένου (σ.σ. όπως, υποκριτικά έστω, προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος Χατζηδάκη 4808/21), αρκεί η σχετική πρωτοβουλία του προσωπάρχη.

10. Τα Συμβούλια εργαζομένων (σ.σ. όπου δεν υπάρχει σωματείο ή Σύλλογος Εργαζομένων) στις μικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων μπορούν να συγκροτούνται με το 15% των εργαζομένων. Άρα, σε μια μικρή επιχείρηση των 9 ατόμων, το «συμβούλιο» μπορεί να είναι μονοπρόσωπο…

11. Από 1/1/2024 αρχίζει να μετράει ο χρόνος για την συμπλήρωση των 3ετιών (σταμάτησε στις 14/2/2012), αλλά η εξέλιξη αυτή μπορεί να σταματήσει εκ νέους και χωρίς νέο… μνημόνιο (όπως πριν σχεδόν 12 χρόνια). Αν η ανεργία είναι πάνω από 10% η αναστολή των 3ετιών θα αποφασιστεί (ξανά) με Πράξη του Υπουργικοί Συμβουλίου-ΠΥΣ.

Άρα, όσοι εντάχτηκαν στην αγορά εργασίας από το 2012 και μετά μπορεί να μην προλάβουν να πάρουν καμία 3ετία (σ.σ. αφού ο χρόνος θα αρχίσει να αθροίζεται από 1/1/2024).

Ουσιαστικά πρόκειται για την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης της ερμηνείας του ΣΕΒ ο οποίος θεωρεί ότι οι 3ετίες (αύξηση 10% ανά τρία έτη και έως 30% στα 9 χρόνοι εργασίας) δεν ισχύουν πλέον για όσους εντάχτηκαν στην αγορά εργασίας μετά την απόφαση (ΠΥΣ) του 2012.

12. Παραμένει η διάταξη (ν.4808/21) με την οποία δεν υποχρεώνεται η επιχείρηση στην επαναπρόσληψη εργαζομένου ακόμη και εάν η απόλυση κρίθηκε δικαστικά παράνομη…

www.ieidiseis.gr