JP Morgan Τζέιμι Ντίμον προβλέπει παγκόσμιο κραχ αν αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια...

Για το πλέον δυσοίωνο σενάριο κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τimes of India...

Όπως τόνισε, ο κόσμος πιθανόν δεν είναι προετοιμασμένος για το πιο αρνητικό σενάριο, κατά το οποίο η Fed θα αύξανε τα επιτόκια στο 7%, που σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ».

O Dimon είπε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν κι άλλο για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και πρόσθεσε ότι η διαφορά μεταξύ του 5% και του 7% θα ήταν πιο επώδυνη για την οικονομία σε σχέση με την αύξηση τους από το 3% στο 5%.

ADVERTISEMENT

«Κόντρα στην επικρατούσα αντίληψη»

Οι απαισιόδοξες δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της πολιτικής της μετά από την επιθετική αύξηση του βασικού επιτοκίου της στο 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο 22 ετών.

Την περασμένη Τετάρτη, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά έστειλε μήνυμα μίας ακόμη αύξησης 25 μονάδες βάσης φέτος και της διατήρησής τους σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν ότι θα αρχίσει να τα μειώνει το 2024, με τους αξιωματούχους της Fed να είναι πιο φειδωλοί και να προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 5,1% στο τέλος του έτους αυτού.

Η μετάβαση από το μηδέν στο 5% ήταν ξαφνική, αλλά κανείς δεν θα είχε βγάλει το 5% από τη σφαίρα των δυνατοτήτων», είπε ο Dimon.

Η Fed άφησε αμετάβλητο το εύρος στόχου για το επιτόκιο αναφοράς της, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αν και οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις έδειξαν ότι 12 από τους 19 αξιωματούχους τάχθηκαν υπέρ μιας νέας αύξησης φέτος.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασίζονται στα οικονομικά δεδομένα που θα μαζεύονται.

«Ο κόσμος σίγουρα δεν είναι προετοιμασμένος για ένα επιτόκιο κεφαλαίων της Federal Reserve στο 7%,» είπε ο Charlie Jamieson, επικεφαλής επενδύσεων στην Jamieson Coote Bonds, στο Bloomberg Television.

«Σε αυτό το επίπεδο θα περιμέναμε ότι θα είχαμε ένα αποπληθωριστικό φαινόμενο, θα έσκαγε πολλές φούσκες περιουσιακών στοιχείων, απλά δεν θα ήταν βιώσιμο», ανέφερε.

Σοβαρή ύφεση

Αν το βασικό επιτόκιο σκαρφάλωνε στο 7%, αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οικονομολόγοι θεωρούν ότι υπάρχει μία πιθανότητα περίπου 60% για ύφεση στο επόμενο 12μηνο.

«Το να αυξήσεις τα επιτόκια από το μηδέν δεν είναι σχεδόν καμία αύξηση. Η αύξηση από το μηδέν στο 5% αιφνιδίασε κάποιον κόσμο, αλλά αυτό δεν ήταν κάτι απίθανο… Δεν είμαι βέβαιος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%», δήλωσε ο Dimon.

www.ieidiseis.gr