Διαπραγμάτευση στις νέες ελιές Καλαμών για τιμή πάνω από 1,80 ευρώ αλλιώς ελαιοποίηση.

Μην βιαστούν να πουλήσουν φέτος οι παραγωγοί τις ελιές Καλαμών αλλά να διαπραγματευτούν για μια καλύτερη τιμή, μιας και η χρονιά είναι ευνοϊκή για αυτό λόγω της υψηλής τιμής του ελαιολάδου.

Αυτό τονίζουν οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών της περιοχής Μεσολογγίου, σε επιστολή τους που έστειλαν στον ΑγροΤύπο.

Όπως δήλωσαν, τα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας αναφέρουν ότι οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών που έκανε η χώρα μας, από 9/2022 έως 6/2023, ανήλθαν σε 10,4 χιλιάδες τόνους (από 12,5 χιλιάδες τόνους που ήταν την περίοδο 2021/2022) και ήταν αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, με μια μέση τιμή 1,28 ευρώ το κιλό.

Και προσθέτουν: «η Αίγυπτος την τελευταία πενταετία έχει κατά μέσο όρο 600 χιλ. τόνους ετήσια παραγωγή και 550 χιλ. τόνους ετήσια κατανάλωση, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για την Τουρκία είναι 412 και 326 χιλ. τόνοι. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους πάει για εγχώρια ζήτηση και όχι για εξαγωγές.

Από την άλλη στην χώρα μας οι μεταποιητές τα τελευταία χρόνια αγοράζουν με μέση τιμή παραγωγού κάτω από 1 ευρώ το κιλό και πουλάνε εξαγωγή 4 ευρώ.

Συγκεκριμένα στο ξεκίνημα της συγκομιδή, το 2021 και το 2022, έδιναν για τα μεγάλα μεγέθη τιμή παραγωγού στα 1,20 ευρώ το κιλό.

Φέτος όμως έχουμε αυξημένα έξοδα καλλιέργειας και η τιμή θα πρέπει να είναι αυξημένη.

Στην περιοχή φέτος θα έχουμε μείωση 60% άρα παραγωγή 40% μιας κανονική χρονιάς. Υπάρχει ακαρπία και θα έχουμε μεγάλα μεγέθη. Αναμένουμε μια τιμή παραγωγού από 1,70 έως 1,80 ευρώ το κιλό για τις ελιές νέας εσοδείας.

Θα πρέπει επομένως όλοι οι παραγωγοί να κλείσουμε τα αυτιά μας στις φήμες για εισαγωγές φθηνών ελιών και να διεκδικήσουμε υψηλότερες και βιώσιμες για την καλλιέργεια μας τιμές. 

Άλλωστε εφέτος υπάρχει και η εναλλακτική της ελαιοποίησης λόγω της υψηλής τιμής του ελαιολάδου, αλλά και των μικρότερων εξόδων συγκομιδής και καλλιέργεια».

Παϊσιάδης Σταύρος

www.agrotypos.gr