Δικαίωση συνταξιούχου: Πήρε αύξηση 470 ευρώ και αναδρομικά 30.000 ευρώ

Με παρέμβαση εισαγγελέα ξεκίνησε η δικαστική δικαίωση για μια συνταξιούχο με παράλληλη ασφάλιση, της οποίας δεν είχαν προσμετρηθεί σωστά τα ένσημα. Ήταν το 2021 όταν ξεκίνησαν οι καταγγελίες από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

για λανθασμένη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία» για τον νόμο 4387 του 2016 που προέβλεπε προσαύξηση στη σύνταξη για όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση, η οποία ουδέποτε υπολογίστηκε.

Την υπόθεση είχε πάει στη Δικαιοσύνη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με την οργάνωση να καλεί σήμερα τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να παρέμβει για να εφαρμοστούν οι νόμοι χωρίς να απαιτούνται μηνύσεις και εξώδικα από τους συνταξιούχους.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, το αντίκρισμα της παράλληλης σύνταξης το οποίο προβλέφθηκε στον επίμαχο νόμο, ουδέποτε έγινε, με αποτέλεσμα γιατροί και μηχανικοί σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα, δικαστικοί υπάλληλοι, ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝΔΥ και άλλοι, αναμένουν ακόμα τη χορήγηση του ποσού της προσαύξησης.

ADVERTISEMENT

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη συνταξιούχο, χρειάστηκε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να δει τελικά τη σύνταξή της να διαμορφώνεται ανάλογα με τις εισφορές που είχε καταβάλει, αλλά και να λάβει 33.000 ευρώ αναδρομικά, τα οποία βέβαια θα φορολογηθούν μετά από την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Οι... fake αυξήσεις των συντάξεων

Ξορκίζουν τις αυξήσεις των συντάξεών τους οι συνταξιούχοι, καθώς η φορολογική πολιτική τούς επιβαρύνει πολύ περισσότερο.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του iEidiseis, το ζήτημα είχε αναδειχθεί, ειδικά για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) η οποία λειτουργεί σαν διπλή φορολόγηση και, μάλιστα, χωρίς αφορολόγητο όριο νε αποτέλεσμα να μειώνεται το εισόδημα.

Οι πιο αδικημένοι είναι οι συνταξιούχοι των 1.400 και 1.700 ευρώ, σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) Αντώνη Μπιρμπιλή.

Παράδειγματα:

1. Συνταξιούχος των 1.400 ευρώ μεικτά δεν πληρώνει ΕΑΣ. Από 1/1/2024 θα λάβει αύξηση 3,1% και οι μηνιαίες ονομαστικές αποδοχές θα ανέλθουν στα 1.443.4 ευρώ. Ωστόσο, για ποσά άνω των 1.400 ευρώ εφαρμόζεται η Εισφορά Αλληλεγγύης από το πρώτο ευρώ, δίχως κλίμακες, χωρίς να τηρείται το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους ύψους 8.636 ευρώ το χρόνο (720 ευρώ το μήνα στους συνταξιούχους). Κατά συνέπεια θα πληρώσει εισφορά 43,3 ευρώ το μήνα. Το όφελός του θα είναι ένα (1) λεπτό το μήνα….

2. Συνταξιούχος των 1.700 ευρώ πληρώνει φέτος ΕΑΣ 51 ευρώ το μήνα. Με την αύξηση του 3,1% οι ονομαστικές του αποδοχές θα ανέλθουν σε 1.752,7 ευρώ το μήνα. Κατά συνέπεια θα του επιβληθεί Εισφορά Αλληλεγγύες 6% για όλο το ποσό (σ.σ. το 6% ίσχυε για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ το μήνα), οπότε θα του παρακρατείται πλέον Εισφορά Αλληλεγγύης 105,2 ευρώ το μήνα.

www.ieidiseis.gr/oikonomia/220855/dikaiosi-syntaksioyxou-pire-ayksisi-470-evro-kai-anadromika-30-000-evro