Δημιουργική Λογιστική και Ασφαλιστικό: Αυξάνεται 1,4% το κονδύλι, αλλά… 3% οι συντάξεις

Στο 3% αναφέρεται η επίσημη αύξηση των συντάξεων για το νέο έτος, ωστόσο στον προϋπολογισμό αναγράφεται επιπλέον δαπάνη μόλις 430 εκ. ευρώ.

Αν υπολογιστεί ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη για φέτος θα ανέλθει στα 30,5 δισ. ευρώ, το επιπλέον ποσό των 430 εκ. παραπέμπει σε ονομαστική αναπροσαρμογή μόλις… 1,4% (30,9 δις ευρώ συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2024).

Η σημαντική μείωση των ποσοστών οφείλεται:

- Στην μη καταβολή αυξήσεων στους παλαιούς συνταξιούχος (προ της 13ης Μαΐου 2016) οι οποίοι έχουν «προσωπική διαφορά». Δηλαδή λαμβάνουν περισσότερα απ' όσα θα έπαιρναν εάν ίσχυε ο νόμος… Κατρούγκαλου. Εκ των οποίων οι περίπου 700.000 θα λάβουν ένα μικρό ποσό εφάπαξ τα προσεχή Χριστούγεννα μεταξύ 100 και 200 ευρώ, αναλόγως του συνολικού ύψους των μηνιαίων αποδοχών… Εξαιρούνται, και αυτού ακόμη του εφάπαξ ποσού, όσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά (έως 10 ευρώ) και εκείνοι που απολαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ το μήνα.

- Στην μη αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων καθώς σε αυτή την περίπτωση ισχύει η αρχή του «μηδενικού ελλείμματος» . Χωρίς πρόβλεψη για πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση. (Σ.σ. Ότι εισπράττει το ΕΤΕΑΕΠ από εισφορές, το μεταβιβάζει σαν συντάξεις…)
Αλλά και πάλι, οι τελικές-πραγματικές αυξήσεις είναι πολύ μικρότερες.

Δεν φτάνει δηλαδή που για δεύτερη συνεχή χρονιά οι αναπροσαρμογές θα είναι κατώτερες του πληθωρισμού (9,6% πέρυσι πάνω οι τιμές, αλλά ονομαστική αναπροσαρμογή 7,75%, πληθωρισμός 3,9% το 2023 και αυξήσεις 3% από το νέο χρόνο), αλλά τίθενται και άλλα τεχνητά εμπόδια:

1. Δεν τιμαριθμοποιήθηκε η φορολογική κλίμακα με αποτέλεσα κάθε σύνταξη ή άθροισμα συνάξεων που ξεπερνά τα 720 ευρώ να υπόκειται σε φορολογική επιβάρυνση (ποσό που αντιστοιχεί σε σύνταξη 650 ευρώ το 2022).

2. Κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 1.399 ευρώ και κάθε επικουρική που φτάνει στα 300 ευρώ επιβαρύνονται με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Μάλιστα η «αφαίμαξη» ξεκινά από το πρώτο ευρώ της παροχής, με αποτέλεσμα αφενός ο συνταξιούχος να φορολογείται διπλά και αφετέρου να καταργείται, εν τοις πράγμασι, το αφορολόγητο όριο (αφορολόγητο 720 ευρώ το μήνα ή 8.636 ευρώ το χρόνο).

Συνδυαστικά από τα δύο ανωτέρω (περισσότερος φόρος και ΕΑΣ) ακόμη και για όποιον λάβει αύξηση 3%, σε μέσα επίπεδα θα εισπράξει σχεδόν το 1/3 αυτού (1%)…

Η φετινή αναπροσαρμογή κατά 3% προκύπτει από την μισή αύξηση του πληθωρισμού φέτος (κατά 3,9%), συν την μισή οικονομική μεγέθυνση (συν 2,4% το ΑΕΠ). Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί σε αναπροσαρμογή κατά 3,15%.

Ωστόσο, πέρυσι δόθηκαν αυλήσεις 7,75%. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του προϋπολογισμού, όπως αυτά αποτυπώνονται στο σχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, για φέτος η αύξηση θα έπρεπε να είναι 7,6% (μισός πληθωρισμός, ίσος με 9,6% και μισός ΑΕΠ ίσο με 5,6%).

Άρα από τις αρχές του 2024 θα υπάρξει… διόρθωση κατά 0,15%

Πάλι καλά που δεν ζητούν από τους συνταξιούχους την επιστροφή, αναδρομικά από 1/1/2023, της επιπλέον αύξησης του 0,15%...

www.ieidiseis.gr